Banenverlies treft vooral vrouwen

De bezuinigingen in de zorg treffen de werkende vrouwen in Nederland harder dan werkende mannen. Waar mannen inmiddels profiteren van de aantrekkende economie, raken vrouwen juist nog banen kwijt. Vooral medewerkers in de thuiszorg hebben het zwaar te verduren. In mindere mate speelt dit ook in andere vormen van langdurige zorg en de kinderopvang.

Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar.Beeld anp

In drie maanden raakten zo'n 18 duizend vrouwen hun baan kwijt, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Van afname van het aantal werkende vrouwen was dit jaar tot augustus nog geen sprake, ook al was er wel baanverlies in de zorg. Dit komt door de jarenlange trend dat jonge vrouwen meer gaan werken, waardoor er in verhouding steeds meer vrouwen ook in de oudere generaties werken.

'Het baanverlies in de zorg houdt maar niet op. Eerder ging het ook slecht in onder andere de bouwsector, waar vooral mannen werken, maar in die sector is weer meer werk te vinden waardoor het opvalt dat vrouwen achterblijven.' aldus CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen over het afnemen van het aantal werkende vrouwen.

Wet maatschappelijke ondersteuning

Het gaat slecht in de zorg sinds 1 januari, toen de Wet maatschappelijke ondersteuning van kracht werd. Dit ging gepaard met bezuinigingen. 'Door de vergrijzing zijn er steeds meer hulpbehoevende ouderen en stijgen de kosten. De overheid wilde de groei van de uitgaven in de zorg indammen' zegt Van Mulligen. Hierdoor zijn verschillende zorginstellingen in de problemen gekomen, met TSN Thuiszorg als recent voorbeeld.

De ontslagen in de kinderopvang komen volgens Van Mulligen doordat minder ouders er gebruik van maken vanwege de lage kinderopvangtoeslag. Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in een brief aan de Tweede Kamer overigens aangekondigd dat deze volgend jaar omhoog gaat met 290 miljoen euro, wat de branche ten goede zou kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden