Banengroei door toestroom asielzoekers

De toestroom van asielzoekers is goed voor de werkgelegenheid. Het aantal banen bij de opvang en de afhandeling van asielprocedures is sinds het voorjaar van 2014 met 60 procent toegenomen. Er kwamen ruim duizend fulltime arbeidsplaatsen bij. Dit blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een groep asielzoekers komt met een bus aan bij de Zeelandhallen, 20 juli 2015. De hallen zijn in gereedheid gebracht voor de opvang van vluchtelingen.Beeld anp

Het gaat om functies als beoordelaar van asielverzoeken, land- en taalonderzoeker en tolk bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). En om woonbegeleiders, verpleegkundigen, huismeesters, sporttrainers, keukenhulpen, administratief medewerkers en managers die aan de slag konden in asielzoekerscentra van het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA). Uitzendbureau Startpeople telt 65 verschillende functies waarvoor het in opdracht van het COA de afgelopen 1,5 jaar personeel heeft gezocht.

Naast de ruim duizend nieuwe betaalde banen, levert de toestroom van asielzoekers ook indirecte werkgelegenheid op, zoals voor schoonmakers, toeleveranciers (voedingsmiddelen, beddengoed, televisies), advocaten, onderwijzers en voor supermarkten en snackbars in de omgeving van de 59 opvanglocaties.

Hoe groot deze werkgelegenheidsgroei in Nederland is, is onbekend. Maar uit Amerikaans onderzoek van de Indiana University eerder dit jaar bleek dat iedere immigrant een (middel) grote stad 1,2 banen oplevert. Daarnaast kan migratie salarisverhoging betekenen in vooral de dienstensector, omdat de vraag stijgt met de populatiegroei.

Migratie is goed voor de economie, bleek eind vorig jaar ook uit een OESO-rapport. De netto fiscale opbrengst van migranten is meestal positief en in slechte gevallen neutraal. Om daarvan te profiteren moeten de lidstaten wel leren migranten te beoordelen op de positieve bijdrage die ze kunnen leveren aan de productiviteit. Dat betekent bijvoorbeeld beter beleid voor het erkennen van internationale diploma's en werkervaring.

Het OESO-rapport wijst daarnaast op het belang van een goed geïnformeerde samenleving. Uit enquêtes blijkt dat in alle OESO-landen de misvatting bestaat dat migranten de overheid alleen maar geld kosten.

Kostenstijging

Met de toename van het aantal asielzoekers in opvanglocaties nemen ook de kosten toe. Voor dit en afgelopen jaar heeft het kabinet daarvoor 375 miljoen euro begroot.

Tegenover de banengroei die de toestroom van asielzoekers oplevert, staat dat jaarlijks duizenden erkende vluchtelingen beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt. Vooral de eerste paar jaar komen zij moeilijk aan een betaalde baan. Dit heeft een negatief effect op de werkloosheidscijfers. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leeft eenderde van de eerstegeneratie-ex-asielzoekers uit de vier grootste groepen (Irak, Iran, Afghanistan en Somalië) van een bijstandsuitkering. Hoe langer zij in Nederland verblijven en hoe hoger hun opleiding, hoe hoger hun arbeidsparticipatie.

In de asielopvang zijn er de afgelopen 1,5 jaar 755 nieuwe fulltime banen bij gekomen, op een totaal van 2.115. Bij de IND, die de asielaanvragen behandelt, zijn er sinds het voorjaar van 2014 bijna driehonderd (295) nieuwe banen bij gekomen, op een totaal van 633. Het aantal aangetrokken werknemers ligt hoger dan 1.050, omdat een deel parttime werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden