Banen weg bij werf IHC Holland

De Nederlandse werf IHC Holland, onderdeel van IHC Caland, snijdt in zijn personeelsbestand. Daarbij verdwijnen 151 banen....

De kosten moeten met 12 miljoen euro omlaag om de concurrentie beter aan te kunnen. Verder wil de werf de capaciteit terugbrengen, omdat de vraag achterblijft.

IHC Holland gaat vacatures niet vervullen, tijdelijke contracten beëindigen en personeel met vervroegd pensioen sturen. De onderneming praat nog met de vakbonden en de ondernemingsraad over de plannen en het sociaal plan.

IHC Holland staat samen met de andere werf De Merwede op de nominatie om verkocht te worden. IHC Caland besloot begin augustus definitief de scheepsbouwactiviteiten af te stoten en zich te concentreren op zijn activiteiten voor de offshore olie- en gasindustrie.

De reorganisatie heeft volgens J. van Dooremalen, die leiding geeft aan de werven, niks te maken met de voorgenomen verkoop. Hij gaf echter wel toe dat IHC Holland aantrekkelijker wordt als de kosten dalen. IHC Caland praat met diverse potentiële kopers. Eerder gaf het concern aan dat de kans groot is dat de werven in Nederlandse handen blijven.

Vakbonden De Unie, FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond hebben geschokt gereageerd op het nieuws dat bij de werf circa 14 procent van de 1100 banen verdwijnt. Een woordvoerder van de FNV-bond noemt het treurig dat een belangrijk deel van de gedwongen ontslagen bij een overgenomen onderdeel van de vorig jaar gesloten scheepswerf Van der Giessen-de Noord dreigt te vallen.

Bestuurder G. van der Lit van De Unie verwacht dat circa 25 van de 48 gedwongen ontslagen vallen bij GN Piping, het voormalige onderdeel van Van der Giessen-de Noord. Daar worden onder meer pijpen gemaakt. 'Die mensen zijn net bekomen van de sluiting en verliezen nu alsnog hun baan.' Verder hekelt Van der Lit het voorstel van IHC om nog meer te saneren door werknemers atv-dagen te laten inleveren. Hij vraagt zich af of de nood bij het bedrijf echt zo hoog is en in hoeverre de gesprekken over een verkoop meespelen bij de saneringsplannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden