Bananen goedkoper nu oorlog voorbij is

Amerikaanse bananenmultinationals krijgen makkelijker toegang tot Europese markt...

Van onze verslaggever Peter de Waard

AMSTERDAM Bananen zullen goedkoper worden voor de consumenten. ‘Tenminste, als de grote concerns de tariefsverlagingen doorberekenen’, zegt Marita Hutjes van Oxfam Novib.

Dinsdag werd een einde gemaakt aan een van de oudste en felste handelsconflicten: de bananenoorlog. Grote Amerikaanse bananenmultinationals als Chiquita, Del Monte en Dole zullen hierdoor veel makkelijker toegang krijgen tot de Europese bananenmarkt, met een omzet van 5 miljard euro de grootste ter wereld.

Al sinds de jaren zestig wordt er geruzied over de invoerheffingen voor bananen. De voormalige Franse en Britse koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan hoefden voor hun bananenexport naar de EU minder invoerheffing te betalen dan de bananenproducenten in Zuid-Amerika. Deze ongelijkheid was al jaren een doorn in het oog van de Amerikaanse multinationals, die hun bananen vooral uit Zuid-Amerikaanse landen halen. Dankzij hun enorme plantages kunnen zij met die producten de wereld overspoelen.

De EU heeft de kleine producenten uit Afrika en het Caribisch gebied decennialang willen beschermen. Daarbij werd vooral het belang van de kleine bananenboeren breed uitgemeten.

Niettemin is beloofd de invoertarieven in zeven jaar af te bouwen, wat een concern als Chiquita zo’n 50 miljoen dollar (34 miljoen euro) bespaart. De kleine bananenproducenten in Afrika en het Caribisch gebied krijgen financiële compensatie.

Hutjes zegt dat Oxfam Novib het akkoord steunt en niet bang is dat de kleine boeren uit de markt worden weggedrukt. ‘We zijn voorstander van alle afschaffing van Europese en Amerikaanse importheffingen. Dus ook deze. En zeker nu de bananenproducenten uit Afrika en het Caribisch gebied zelf ermee instemmen’, zegt Hutjes.

Het einde van de bananenoorlog betekent niet dat de preferentie van voormalige koloniën voorbij is. Zo profiteren die bijvoorbeeld nog van lagere heffingen voor suiker en rundvlees.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden