Ballast vindt zich te klein in bagger

Ballast Nedam vindt zijn baggerdivisie te klein, maar zoekt pas 'op de langere termijn' een partner. Als enige Nederlandse baggeraar zag Ballast zijn baggeromzet vorig jaar dalen....

De nieuwe topman R. Kottman reageerde tijdens de presentatie van de jaarcijfers op 'het geschuifel' tussen Boskalis en HBG. Met een aandeel van 6 procent is Ballast veel kleiner dan HBG (11 procent) en Boskalis (21 procent).

Als enige Nederlandse speler zag het concern zijn baggeromzet vorig jaar kelderen, van 464 naar 280 miljoen gulden. Oorzaken waren aflopende werken in Zuid-Amerika (honderd miljoen) en aan de ¿resund-oeververbinding tussen Denemarken en Zweden (ruim tachtig miljoen). Op die opdrachten verdiende Ballast nauwelijks.

Verder heeft Ballast een zogenoemde jumbo-hopper (een zeer groot, zelf varend baggerschip) in aanbouw bij de werf IHC Holland die in augustus 2001 in de vaart zal komen. 'Onze groeidiamant', noemde Kottman dit schip. Hij wilde niet uitweiden over de 'scharrels en liefdes' met rivalen van de Ballast-baggerpoot.

Kottman gaat saneren na een dramatisch slecht jaar. De winst verdampte vrijwel door debacles in Saudi-Arabië en Duitsland. Ballast moest vijftig miljoen gulden reserveren voor meerwerk aan een station in Berlijn, waarvoor opdrachtgever Deutsche Bahn niet meer wil betalen.

Van de Saudi's krijgt Ballast nog driehonderd miljoen gulden. Na een interventie door minister Jorritsma van Economische Zaken durft het concern de voorspelling aan dat die rekening dit jaar helemaal wordt voldaan.

De verantwoordelijke topmanager, M. Weck (56), verlaat de raad van bestuur. Vrijwillig, aldus Kottman. 'Hij heeft tropenjaren achter de rug.' Ook Th. Mulder vertrekt uit het hoogste orgaan. Hij krijgt de leiding over Ballasts infrastructuur-poot, die de komende jaren zo'n negenhonderd miljoen gulden omzet denkt te halen uit de bouw van de hogesnelheidsspoorlijn. Noch Weck, noch Mulder worden vervangen. Alleen Kottman en financieel directeur G. Wirken blijven over.

Voortaan zal Ballast veel kieskeuriger grote internationale projecten aannemen. Kottman: 'Wij moeten calvinistischer worden.' Ballast International verliest een kwart van zijn 240 medewerkers, overigens zonder ontslagen. De teruggang met 10 procent in het personeelsbestand kwam doordat in Saudi-Arabië de betalingen, maar ook de orders opdroogden.

Ballast Nedam zal de bouwactiviteiten concentreren op twee thuismarkten - Nederland en Engeland - en drie 'focus-gebieden': het Caribische gebied, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. De extreem lage marge in Engeland - 0,6 procent - moet omhoog naar 1,5 procent.

In 2002 wil Ballast een netto winstmarge hebben van 3 procent - die was 0,5 procent in 1999 - en een rendement op het eigen vermogen van 15 procent (nu 3,5 procent). Voor dit jaar verwacht het concern een winst van honderd miljoen gulden, iets onder het niveau van 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden