Ballast Nedam wil geen extra regels bouwsector

AMSTERDAM (ANP) - Ballast Nedam begrijpt niets van de roep om extra regelgeving voor de bouwsector om problemen zoals op het Amsterdamse Bos en Lommerplein te voorkomen.

,,Er is sprake van één incident. Ga nu niet roepen dat de bouw er slechter aan toe is dan vroeger'', zei bestuursvoorzitter René Kottman van het bedrijf vrijdag. ,,Eén project is nu uit de klauwen gelopen, maar dat moet je afzetten tegen het totale bouwvolume. Elk jaar zijn er wel één of twee foute projecten'', vervolgde hij. Het laatste wat de sector nodig heeft, zijn volgens Kottman extra regels.

Ook het grootste bouwbedrijf van Nederland, BAM, benadrukte dat het in Bos en Lommer om een incident gaat. Er wordt volgens een woordvoerder van de onderneming heel veel gebouwd in Nederland en ,,dat gaat gelukkig in de meeste gevallen goed''. Over de mogelijke introductie van extra toezicht wilde het bouwconcern zich nog niet uitlaten, omdat het exacte plannen daartoe nog niet kent.

Goed managen

Bouwbedrijven moeten zelf beter toezicht houden op hun projecten, aldus Kottman van Ballast Nedam. ,,Als je veel specialismen nodig hebt voor een complex project, moet je dat goed managen.'' Om te voorkomen dat elke bouwvakker zijn eigen gang gaat, is er volgens de bestuursvoorzitter altijd een eindverantwoordelijke nodig. Dat kan betekenen dat er meer managers moeten komen.

Bouwend Nederland is in gesprek met minister Sybilla Dekker van VROM over mogelijke aanpassingen van de procedures en controle op bouwprojecten. ,,Dat er strengere controle, meer helderheid en overzicht moet komen in het hele bouwproces is duidelijk'', aldus een woordvoerder. Een extra controlerende instantie bovenop alle andere betrokken partijen, wijst Bouwend Nederland af. De organisatie stelt dat er goed wordt gebouwd in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden