Ballast Nedam verdubbelt winst

Ballast Nedam heeft vorig jaar de winst verdubbeld tot 44 miljoen euro. Een jaar eerder verdiende de aannemer nog 20 miljoen euro....

De omzet groeide van 1,21 naar 1,31 miljard euro, zo maakte de onderneming vrijdag bekend. Het bedrijfsresultaat steeg van 38 miljoen naar 42 miljoen euro. De vraag naar infrastructuur is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Sinds medio 2006 verbeteren de prijzen in deze markt, maar vooralsnog liggen deze nog steeds te laag, aldus de directie.

De divisie Bouw & Ontwikkeling zette vorig jaar 622 miljoen om tegen 658 miljoen euro een jaar eerder. Maar in 2005 werd het omzetcijfer gestuwd door de verkoop van het hoofdkantoor, goed voor 50 tot 60 miljoen euro. ‘Er zijn prima vooruitzichten, er is echter geen zekerheid over het aantal grote vastgoedprojecten dat al in 2007 zal starten’, zei bestuursvoorzitter René Kottman in een toelichting op het resultaat.

Ballast zet in op een verdere uitbreiding van zijn grondposities. Daarvoor is het in gesprek met mogelijk over te nemen projectontwikkelaars. ‘We hopen nog dit jaar een overname te realiseren, maar we laten ons niet opjagen’, aldus Kottman.

De aannemer is tevreden met de plannen van het nieuwe kabinet. Kottman: ‘De woningproductie wordt verder uitgebreid. De woningcorporaties moeten nieuwe huizen bouwen en oude wijken vernieuwen. Dat zijn precies de dingen waar we ook in zitten. Ook het niet morrelen aan de hypotheekrente aftrek is mooi meegenomen.’

Veel analisten zien Ballast Nedam als overnamedoelwit voor bijvoorbeeld een grotere Nederlandse bouwer als Strukton of Heijmans. ‘Onze zelfstandigheid is geen dogma’, zei Kottman. ‘We staan open voor alles, mits de condities en prijs daarvoor juist zijn. Dat betekent niet dat we het bedrijf in de etalage zetten’, voegde financieel directeur Theo Bruijninckx, die in augustus Kottman opvolgt, daaraan toe.

Kottman (62) gaat met pensioen. Bruijninckx (45), sinds 2002 financieel directeur, zal de functie van voorzitter en financieel directeur combineren. Kottman ziet in de bundeling van beide functies geen probleem, zei hij vrijdag.

Naast Bruijninckx worden twee nieuwe namen toegevoegd aan de raad van bestuur van Ballast Nedam. Het gaat om de divisiedirecteuren Ruud Jacobs en Romeo Malizia.

De directie verwacht dat dit jaar het bedrijfsresultaat bij infrastructuur groeit maar dat de bouwdivisie op dit punt enigszins achterblijft. Ballast Nedam rekent voor dit jaar een bedrijfsresultaat min of meer gelijk aan dat van afgelopen jaar. In de jaren daarna zal het resultaat naar verwachting groeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden