Balkenende wil nu geen discussie over aftrek hypotheekrente

Premier Jan Peter Balkenende vindt een discussie over de hypotheekrenteaftrek ‘niet het beste signaal’ in een tijd dat de economie weer aantrekt....

ANP

De premier zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad in reactie op een donderdag verschenen studie van het Centraal Planbureau (CPB). Hierin worden de gunstige economische effecten beschreven die zouden optreden als de hypotheekrenteaftrek verdwijnt. Volgens Balkenende heeft het CPB als onafhankelijk instituut de vrijheid deze voorstellen te doen, maar luistert de toonzetting bij dit ‘zeer gevoelige onderwerp’ nauw.

Het CPB introduceert in zijn studie een model waarin de renteaftrek wordt vervangen door de mogelijkheid de hypotheekschuld tegen een tarief van 1,2 procent van de belasting af te trekken. Door dit fiscaal veel minder gunstige systeem zouden de huizenprijzen fors dalen.

Maar Balkenende wees erop dat je dat ook anders kan formuleren: ‘De huizen worden minder waard.’ Met dezelfde feiten kun je twee kanten op, onderstreepte de premier. Hij zei ook dat het CPB-voorstel een flinke inkomensherverdeling tot gevolg zouden hebben.

Het kabinet moet, net als de regeringspartijen CDA en VVD, niets hebben van een aantasting van de hypotheekrenteaftrek. De CDA-fractie zei donderdag dat het CPB, door vlak voor de Kamerverkiezingen met een rapport over dit onderwerp te komen, zijn onafhankelijkheid in gevaar brengt. Balkenende wilde deze beschuldiging vrijdag niet overnemen.

PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie doen in hun verkiezingsprogramma's wel voorstellen om de hypotheekrenteaftrek aan banden te leggen. Die gaan echter veel minder ver dan de CPB-variant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden