Balkenende spreekt Poetin over energieproject Sachalin

Premier Jan Peter Balkenende heeft donderdagavond met de Russische president Vladimir Poetin gesproken over het mega energieproject Sachalin. De premier heeft dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie gezegd...

ANP

De Russische autoriteiten trokken begin deze week de milieuvergunningen in voor de olie- en gaswinning van Shell op het schiereiland Sachalin in het oosten van Rusland. De Nederlands-Britse oliemaatschappij zou er de milieuregels aan de laars lappen.

Balkenende zei tegenover Poetin zijn ‘zorg’ te hebben uitgesproken over de Sachalin-kwestie. In het telefonisch onderhoud, op initiatief van Balkenende, is afgesproken dat de betrokken bedrijven en de Russische autoriteiten direct contact houden en zoeken naar een oplossing.

Shell heeft een belang van 55 procent in Sachalin, het grootste geïntegreerde olie- en gaswinningsproject dat momenteel in de wereld wordt uitgevoerd. De andere aandeelhouders zijn de Japanse bedrijven Mitsui (25 procent) en Mitsubishi (20 procent).

Kenners zagen in de actie van de Russische autoriteiten eerder deze week een poging om de greep op de eigen olie- en gasreserves te verstevigen. Het steekt de Russen dat ze zelf geen belang hebben in het Sachalin-project.

Op de achtergrond spelen de onderhandelingen mee tussen Shell en staatsgasbedrijf Gazprom over een ruil van gasbelangen, waarbij Shell 25 procent van zijn belang in Sachalin afstaat aan Gazprom in ruil voor een 50-procentsbelang in de gasvelden van Zapoljarnoje Neocomian in West-Siberië. Deze vorig jaar gesloten voorlopige overeenkomst kwam in een ander daglicht te staan toen Shell prompt daarna moest erkennen dat de kosten van het project waren verdubbeld tot 20 miljard dollar.

De Nederlands-Britse multinational verkreeg begin jaren negentig tegen zeer gunstige voorwaarden de leiding over het Sachalin-project. Rusland zat destijds om buitenlandse investeerders verlegen en de olieprijzen waren relatief laag. Met de huidige hoge olie- en gasprijzen eisen de Russen nu een groter deel van de koek op.

Het Sachalin-project dreigt door het intrekken van de milieuvergunningen opnieuw vertraging op te lopen en duurder te worden. Afnemers in Japan en de Verenigde Staten hebben al contracten getekend voor levering van vloeibaar gas vanaf 2008.

Eerder deze week heeft minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) al zijn zorgen geuit over de manier waarop de Russische autoriteiten met Shell omgaan. Ook de Europese Commissie en de Japanse regering lieten zich niet onbetuigd en hekelden de handelswijze van de Russische autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden