Bakkerijgigant in de maak na opkoop Bakkersland door Borgesius

Het bakkersbedrijf Borgesius uit Stadskanaal neemt het drie keer zo grote Bakkersland over. Dat hebben beide bakkerij-organisaties maandag bekend gemaakt. Het familiebedrijf uit Oost-Groningen koopt de aandelen van Bakkersland van Parcom Capital Management - tot eind vorig jaar de private-equitydochter van ING.

Borgesius-Bakkersland wordt een reus van 20 bakkerijen, met 2.400 werknemers.Beeld Hollandse Hoogte

'Ons doel is dat mensen van brood blijven houden', zegt Jan Borgesius, de zevende generatie van de broodbakkers uit Oost-Groningen. 'Brood is een eerlijk en puur product. Het is gezond en voedzaam. Het is gemaakt van tarwe en dat is veel beter dan rijst. Dat moeten we zo houden, want anders kunnen we in de toekomst nooit negen miljard mensen te eten geven. Maar de sector is financieel niet gezond. En dat kan het alleen worden door het intelligenter en beter aan te pakken', zo zegt hij.

In januari van dit jaar lekte al uit dat beide bakkerijen in gesprek waren over een bundeling van de activiteiten. Maar Borgesius kon het zelf niet financieel verhapstukken. 'Er was een bank nodig', zegt Borgesius. Bakkersland is al de grootste bakkerij van het land. Samen met Borgesius ontstaat een reus van twintig bakkerijen met meer dan tweeduizend personeelsleden die brood leveren aan grote supermarktmarktorganisaties als Albert Heijn en Jumbo. De omzet zal bijna 500 miljoen euro bedragen.

Borgesius-Bakkersland

Bakkersland is het resultaat van een bundeling van tien bakkerijen in 1999. Een deel van de niet-kernactiviteiten, waaronder de winkels van Multivlaai, zijn de afgelopen jaren afgestoten. Nu heeft Bakkersland 1.900 mensen in dienst. Bakkerij Borgesius is veel kleiner. Het in 1887 opgerichte familiebedrijf heeft vijf vestigingen in Leeuwarden, Stadskanaal, Sappemeer, Nieuw-Amsterdam en Arnhem. Borgesius bakt voor diverse afnemers en opereert onder meer met de formules Bake-it, Het Bakkerscafé en The Bread Office. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van deegstukken die in winkels worden afgebakken. Vorig jaar opende Borgesius een compleet nieuwe, door het bedrijf zelf ontworpen broodlijn in de bakkerij in Stadskanaal. 'De lijn verwerkt onze eigen desems, voordegen en moederdegen tot heerlijk brood met een karakteristieke smaak', liet directeur Jan Borgesius toen weten.

De bakkerijen gaan verder onder de naam Borgesius-Bakkersland. Financiële details over de transactie zijn niet bekendgemaakt. Jan Borgesius gaat er vanuit dat de fusie niet ten koste gaat van werkgelegenheid. De aanleg van een nieuwe grote productielijn bij de vestiging van Bakkersland in Aalsmeer gaat gewoon door. Wel geeft hij aan dat er gekeken wordt naar het verhogen van de efficiëntie van het bedrijf. Topman Chris Deen van Bakkersland, die manager blijft in de nieuwe onderneming, spreekt van een 'mooie stap voor iedereen', waarbij onder meer kennis, technologie en producten over en weer worden gedeeld. De overname is nog wel afhankelijk van de goedkeuring door toezichthouders en het advies van de ondernemingsraad en wordt naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden