Winnaar & verliezer

Baker Tilly legt de champagne koud, terwijl Heineken op de koffie moet bij rebellerende aandeelhouders

Peter van Ammelrooy
Jean-Francois van Boxmeer (links) en Ted Verkade. Beeld Reuters, Baker Tilly Berk
Jean-Francois van Boxmeer (links) en Ted Verkade.Beeld Reuters, Baker Tilly Berk

Accountants hebben geen grote reputatie.

Zoals een Amerikaanse politicus ooit opmerkte: ‘Een slimme advocaat houdt een moordenaar uit het gevang, een slimme accountant voorkomt dat een dief belasting betaalt.’ In het accountancywezen zijn het The Big Four die internationaal de dienst uitmaken: Deloitte, Ernst & Young (EY), KPMG en PricewaterhouseCoopers.

Dat gaat niet alleen wereldwijd op, maar ook voor de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Jarenlang viel de voorzittershamer in handen van een van dit kwartet. Maar daar komt verandering in: Ted Verkade is naar voren geschoven als kandidaat voor het hoogste pluche. Verkade is nu nog topman van Baker Tilly, een andere internationale grootmacht in het accountancywezen, maar niet zo groot als een van De Grote Vier.

De benoeming komt na een hele reeks boekhoudmissers en schandalen waar The Big Four niet altijd zonder kleerscheuren uitkwamen. Er zijn ook kritische rapporten verschenen waarin de Nederlandse wetgever het advies kreeg om de branche eens goed op te schudden. Om te beginnen door de NBA-voorzitter te laten benoemen door de minister van Financiën vanwege de wettelijke rol die accountants hebben bij de controle van beursfondsen.

Dit jaar keurt de slager nog zijn eigen vlees. Voor Ted Verkade en zijn Baker Tilly is de benoeming een leuke opsteker, als NBA-leden daar in juni mee instemmen. Op grote veranderingen hoeft evenwel niemand te ‘rekenen’.

Het dreigt geen leuke wisseling van de wacht

te worden bij Heineken op de algemene aandeelhoudersvergadering over twaalf dagen. Een van de belangrijkste stemadviseurs voor institutionele beleggers, Glass Lewis, heeft de vergadering opgeroepen tegen de beloningsparagraaf in het jaarverslag te stemmen, meldt het FD. Dat is niet zo leuk voor de vertrokken topman Jean-Francois van Boxmeer. Hij zou 5,5 miljoen aan vertrekvergoeding meekrijgen, terwijl het bedrijf ook een belastingheffing van 7 miljoen euro voor zijn rekening neemt omdat de vergoeding als ‘excessief’ is aangemerkt.

‘Gegeven de kostenmaatregelen die de onderneming heeft genomen om de liquiditeit op peil te houden, en de slechte financiële resultaten in het afgelopen jaar, vinden wij dat een meer bescheiden benadering van de bestuursbeloning op zijn plaats was geweest’, stelt Glass Lewis.

Van Boxmeer vertrok een jaar eerder dan gepland. Hij kreeg in het laatste jaar als topman de coronacrisis voor zijn kiezen. Zijn belangrijkste klant, de horeca, ging op slot. Miljoenen hectoliters bier gingen door de afvoerput. In juni droeg Van Boxmeer het stokje over aan Dolf van den Brink.

De kans is klein dat Glass Lewis zijn zin krijgt. Een andere stemadviseur mort wel, maar steunt het voorstel niet. Bovenal heeft de familie Heineken de meerderheid van de aandelen in handen. Van Boxmeer kan straks op een weer opengesteld terras met een gerust gemoed een biertje bestellen.

VERKADE WEER KANDIDAAT AF

Ted Verkade van accountants- en belastingkantoor Baker Tilly heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), meldt het Financieele Dagblad dinsdag. Dat besluit nam Verkade na vragen van de zakenkrant over zijn rol bij de afwikkeling van een belastingschandaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden