Baggerpoot BAM naar Van Oord

Het relatief kleine Van Oord in Gorcum is als onbetwiste winnaar tevoorschijn gekomen uit de 'baggeroorlog' die twee jaar geleden uitbrak....

BAM vangt 457 miljoen euro voor zijn baggerpoot en houdt een belang van 21,5 procent in de nieuwe onderneming. Hoewel beide partijen spreken van een fusie is het glashelder wie het bij het nieuwe baggerbedrijf voor het zeggen krijgt. Het bedrijf wordt omgedoopt tot Van Oord en de aannemer uit Gorcum krijgt 51 procent van het stemrecht.

Met Van Oord is de baggerdochter van BAM binnen twee jaar toe aan zijn zesde eigenaar. In 2001 bracht Boskalis een vijandig bod uit op het bedrijf, dat toen nog HAM heette en eigendom was van bouwer HBG. Het was de openingszet in de baggeroorlog. HBG verdedigde zich tegen rivaal Boskalis door de baggerdivisie te laten fuseren met de baggerpoot van Ballast Nedam. Met deze zet kwam HBG flink in aanvaring met de eigen aandeelhouders.

Het kwakkelende HBG werd een jaar later zelf speelbal. De Nederlandse bouwer werd vorig jaar overgenomen door het Spaanse Dragados, dat korte tijd later in handen viel van ACS, een ander Spaanse bouwconcern. De nieuwe eigenaar zag niets in de nieuwe Hollandse aanwinst, waarna het Nederlandse BAM zich meldde. In juni 2002 werd BAM door de aankoop van HBG het grootste aannemersconcern van Nederland. Bovendien werd BAM volledig eigenaar van de baggerdivisie omdat het bouwconcern verplicht was het deel van het noodlijdende Ballast Nedam over te nemen.

BAM stak zich bij de overname van HBG voor 750 miljoen in de schulden en maakte van meet af aan duidelijk dat de verkoop van de baggerdivisie de balansverhoudingen weer recht moest trekken. Door de transactie met Van Oord is het overbruggingskrediet geslonken tot een luttele 40 miljoen euro. BAM krijgt voor de baggerdivisie 260 miljoen contant en daarnaast nog een dividend van 30 miljoen. Daarnaast houdt BAM een belang van 21,5 procent in het bedrijf en krijgt het preferente aandelen zonder stemrecht maar met een dividend van 6 procent ter waarde van 70 miljoen.

Van Oord hult zich in stilzwijgen over de wijze waarop deze grote overname gefinancierd gaat worden. Het baggerbedrijf dat de aannemer uit Gorcum overneemt is met een omzet van ruim 600 miljoen euro en ruim tweeduizend werknemers tweemaal zo groot als Van Oord zelf. Van Oord haalde vorig jaar een omzet van 338 miljoen met rond duizend werknemers. Het bedrijf zag de winst vorig jaar bovendien kelderen tot 10,8 miljoen.

Maar Van Oord beschikt wel over kapitaalkrachtige aandeelhouders: MerweOord (de familie Van Oord) en de participatiemaatschappij NPM Capital. Beiden steken de helpende hand toe. MerweOord krijgt door de transactie een belang van 47,6 procent in de nieuwe baggeronderneming en NPM 30,9 procent. Het is de bedoeling dat MerweOord zijn belang uitbreidt naar 51 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.