Baggerdochter BAM vindt opnieuw ander onderdak

Bouwbedrijf BAM en Van Oord ACZ werken aan een fusie van hun baggerdivisies. Dat hebben beide bedrijven donderdag bevestigd. Als de fusiebesprekingen slagen, is de baggerdochter van BAM in ruim twee jaar zes keer van eigenaar veranderd....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Begin 2001 heette dit baggerbedrijf nog HAM en was het eigendom van HBG, op dat moment het grootste bouwbedrijf van Nederland. HAM was het meest rendabele baggerbedrijf ter wereld en het was dan ook geen wonder dat Boskalis, 's werelds grootste baggeraar, interesse had.

In 2000 probeerden beide bedrijven te fuseren. Tevergeefs. Boskalis wilde de baggerdivisie wel, maar de verlieslijdende bouwactiveiten van HBG niet. Een jaar later bracht Boskalis daarom een bod uit op alleen de baggerdochter. HBG wees het bod af en de baggeroorlog was geboren. Om Boskalis van het lijf te schudden fuseerde HAM met de baggerdivisie van Ballast Nedam. Tot groot ongenoegen van de aandeelhouders, die (tevergeefs) naar de rechter stapten.

De fusie werd geen succes. HBG werd overgenomen door het Spaanse Dragados, dat korte tijd later in handen viel van een andere Spaanse bouwer, ACS, en die wilde van HBG af. Het Nederlandse bouwbedrijf BAM meldde zich en nam HBG in juni 2002 over.

Temidden van al deze overnameperikelen wilde Ballast Nedam aanvankelijk het hele baggerbedrijf overnemen. Volgens het contract had het daar recht op, maar het bedrijf krabbelde al snel terug. Het maakte zoveel verlies dat het al snel gedwongen was zijn aandeel in het baggerbedrijf te verkopen. BAM was contractueel verplicht het aandeel van Ballast Nedam over te nemen, hoewel het daar eigenlijk geen geld voor had.

Het bouwbedrijf moest zich diep in de schulden steken en ging op zoek naar een partner. Eigenlijk was Van Oord de enige Nederlandse kandidaat. Een fusie tussen het baggerbedrijf van BAM en Boskalis zou niet worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Van Oord draaide vorig jaar met ruim 1200 werknemers een netto-omzet van 317,6 miljoen euro. De tweemaal grotere baggerdivisie van BAM boekte met 2100 werknemers een omzet van 630 miljoen. Beide bedrijven werken al samen op een aantal grote projecten, zoals bij het opspuiten van eilanden voor de kust van Dubai, de aanleg van de luchthaven van Hongkong en landaanwinning in Singapore.

Ze zouden gezamenlijk in grootte net achterblijven bij Boskalis, dat vorig jaar ruim 1 miljard euro omzette. Bij de gesprekken tussen beide bedrijven zitten ook de aandeelhouders van Van Oord, MerweOord en NPM Capital aan tafel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden