Baggeraar Van Oord schrapt 400 banen

Baggeraar Van Oord gaat fors snijden in het personeelsbestand. De onderneming schrapt de komende maanden vierhonderd van de 3000 banen....

ANP

De inkrimping is volgens de baggeraar nodig om de gevolgen van de tegenvallende markt voor baggerwerkzaamheden op te vangen. Bovendien heeft Van Oord minder mensen nodig na de overname van Ballast Ham Dredging dat in oktober van bouwer BAM is gekocht.

Van Oord zegt erg last te hebben van de politieke onrust rond Singapore. Het Aziatische land heeft meningsverschillen met buurlanden Maleisië en Indonesië waardoor grote landaanwinningsprojecten nagenoeg stilliggen, aldus de baggeraar.

De onderneming zegt er alles aan te doen om eventuele nadelige gevolgen tot een minimum te beperken voor de betrokken werknemers. Met vakbonden zijn afspraken gemaakt over bemiddeling voor nieuw werk, het niet verlengen van tijdelijke contracten en een regeling voor oudere werknemers.

In Nederland zullen 170 mensen met gedwongen ontslag vertrekken, de rest valt in het buitenland. De hele operatie zal grotendeels medio 2004 zijn afgerond, stelt Van Oord.

Van Oord kocht in oktober Ballast Ham Dredging (BHD) van bouwbedrijf BAM. Het betaalde 457 miljoen euro. BHD was twee keer zo groot dan Van Oord, maar BAM wilde van de baggeractiviteiten af om de financiën weer op orde te krijgen en de aankoop van HBG af te betalen. BHD zat in de boedel van bouwer HBG die door BAM in 2002 was overgenomen, het sluitstuk van de langlopende baggeroorlog.

Door de overname door Van Oord ontstond een baggeronderneming van wereldformaat. In omzet blijft het maar net achter bij de grootste speler op de vrije baggermarkt, Boskalis. Die onderneming heeft een omzet van een miljard. De combinatie Van Oord-BHD haalt jaarlijks ruim 900 miljoen euro binnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden