Baas Golf Team Holland weg om vastgoedfraude

De vastgoedfraude heeft geleid tot het opstappen van Michiel F. als topman bij het Golf Team Holland. Dat heeft Jeroen Stevens van het team donderdag gezegd....

Merijn Rengers en John Schoorl

Golf Team Holland is een initiatief van F. en Van Lanschot Bankiers, in samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie, om jonge talentvolle golfers financieel te ondersteunen. Van Lanschot vreesde ‘reputatieschade’ door de aanhouding van F. en liet weten dat er iets moest worden ondernomen.

Op 13 november 2007 was de grootste FIOD-actie uit de geschiedenis en werden in verband met malafide vastgoedtransacties op 54 plaatsen in Nederland, België en Zwitserland invallen gedaan. De actie leidde tot de arrestatie van vijftien personen. Vijf verdachten, onder wie een ex-Bouwfondsdirecteur en een oud-topman van het Philips Pensioenfonds, zitten nog steeds vast ‘in beperking’. Zij worden eind januari opnieuw voorgeleid.

Naar nu bekend is geworden, is toen ook een inval gedaan bij een filiaal van ING in Weert. Een medewerker werd daarbij aangehouden. De bank is niet verdacht.

Michiel F., eigenaar van AFR Vastgoed, werd ook opgepakt en zijn huis en bedrijfspand werden doorzocht. F. zou met Rijsterborgh Makelaars, het bedrijf van zijn schoonvader, hebben meegedaan aan de dubieuze verkoop van een grote verzameling woningen in Amsterdam. Deze deal leidde tot ruzie met zijn schoonvader, die niets van de handel zou hebben geweten.

F. en de familie Rijsterborgh geven geen commentaar. Eerder verklaarde vastgoedhandelaar Kees Rijsterborgh dat ‘Michiel’ zijn naam had misbruikt. ‘Ik heb zowel zakelijk als privé met hem gebroken. Ik zie mijn dochter alleen nog met verjaardagen.’

F. werd tien jaar geleden manager van Maarten Lafeber. Voor hem bedacht hij het plan dat er aandelen gekocht konden worden in de golfer. Daarna ontstond samen met Van Lanschot het idee om aandelen in Golf Team Holland uit te geven, om de sportieve ontwikkeling van een grotere groep jonge golfers financieel mogelijk te maken. F. was het (organisatorische) gezicht van het Golf Team Holland; Joost Luiten geldt als het meest prominente lid. Andere talenten zijn Marjet van der Graaff, Inder van Weerelt en Wil Besseling.

Bij de aandelenemissie werd twee miljoen euro opgehaald. De leden van het team storten hun prijzengeld en andere inkomsten in de gezamenlijke kas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden