Baanzoeker, zo speel je jezelf in de kijker

Op banenjacht? Smokkelen met je cv helpt niet. Alles uit de kast trekken voor een sollicitatiegesprek is wel aan te bevelen. Mocht dat toch geen droombaan opleveren, ga dan hosselen.

Jolan Douwes
null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen

Sollicitatieboeken hebben één makke: als ze uitkomen, zijn ze alweer bijna achterhaald. Er gebeurt zo veel op het gebied van werving en selectie, dat je het best op de hoogte blijft via LinkedIn-groepen, webinars, nieuwsbrieven en blogs. Daar vind je de voorspelling dat het eind van het cv in zicht is (ZIPconomy) of veertien LinkedIn-trucs die je nog niet kent (Frankwatching).

Toch blijven sollicitatieboeken nuttige naslagwerken met strategieën om het zoeken naar je droombaan doordachter aan te pakken. Heeft multitaskend ondernemen de toekomst of ga je je cv oppeppen? We pikten de slimste en apartste tips uit vier recente boeken:

Niet overdrijven

Onnodig om je levensloop op spandoeken, melkpakken of Pinterest te zetten. De meeste managers houden nog steeds van een traditioneel cv, blijkt uit internationaal onderzoek. Het helpt wel als je een 'persoonlijk en uniek' document opstuurt, schrijft Léon Keemer in Het perfecte curriculum vitae.

Het boek geeft iedereen die (weer) op banenjacht gaat heldere uitleg. Het benadrukt dat op liegen over diploma's een flinke boete staat wegens valsheid in geschrifte. Dat het mailadres @beertje69 echt niet meer kan. En dat een portfolio, website, video-boodschap of blog een mooie aanvulling kan zijn.

De mede-oprichter van Lifebrander, een site over het cv, heeft er een lijstje kleuren bij gezet die je kunt inzetten voor de lay-out. Maar ook hier geldt: overdrijf niet. Blauw is veilig, omdat het staat voor stabiliteit en zakelijkheid. Maar roze of rood kunnen riskant zijn. Dat kan kloppen: een genomineerde voor 'De cv van de maand' kreeg laatst nul punten van een recruiter. Hij vond de rode steunkleur wijzen op agressie.

Over de geboortedatum - wel of niet vermelden? - laat Léon Keemer zich niet uit. Toch is het een dilemma, vooral voor 45-plussers. Wel doen, adviseert Aaltje Vincent, de schrijfster van het volgende sollicitatieboek. Al zouden werkgevers er niet op mogen letten, ze vinden geen geboortedatum op je cv verdacht: 'Die zal dan wel te oud zijn.'

Léon Keemer: Het perfecte curriculum vitae. Lifebrander; 102 pagina's; euro 15,95.

Sylvie van den Meerendonk: Nooit meer solliciteren. Haystack; 208 pagina's; euro 19,50.

Aaltje Vincent: Sollicitatiegesprekken doe je zo. Spectrum; 157 pagina's; euro 15.-.

Jeanine Schreurs: Ga hosselen. Haystack; 176 pagina's; euro 18,50.

Stel stoere vragen

Voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden, schrijft loopbaanadviseur Aaltje Vincent in Sollicitatiegesprekken voer je zo. Controleer of je onhandige berichten op Twitter, Facebook en LinkedIn hebt gezet. Bestudeer de profielen van je gesprekspartners - zelfs van de receptionist en de secretaresse. En oefen met iemand die advocaat van de duivel kan spelen.

De schrijfster van bestsellers als Jobmarketing 2.0 en Solliciteren via LinkedIn ziet een sollicitatiegesprek als een strijd op topniveau. Daar moet je als kandidaat alles voor uit de kast trekken, van een goed sollicitatiepak tot stoere vragen als 'Heeft u nog twijfels over mij?' Als je gespreksgenoot zich laat afleiden, bijvoorbeeld door een sms of mail, is Aaltje Vincent onverbiddelijk: 'Dan heb jij niet de aandacht kunnen pakken.'

Ook nieuwe varianten, zoals de videosollicitatie en simulatiespellen, krijgen aandacht in het boek. Zet bijvoorbeeld een bouwhelm op als je via webcam, Skype of FaceTime praat met een architectenbureau. Of kies een passende achtergrond.

Nog een paar handige: geef tijdens een groepssollicitatie ook aandacht aan je mede-kandidaten. Vraag of je al een kijkje op de afdeling mag nemen. En nodig je gespreksgenoten dezelfde dag nog uit op LinkedIn, bedank ze voor het prettige gesprek en zeg dat je uitziet naar hun reactie. Iemand die dit uitprobeerde, kwam zo gemotiveerd over dat ze meteen een uitnodiging voor haar tweede gesprek kreeg.

Kies voor de guerrillatactiek

Tijd voor een nieuwe manier van werk zoeken, meldt loopbaanadviseur Sylvie van den Meerendonk in Nooit meer solliciteren. Stop met reageren op vacatures en bedenk een campagne om je ideale werkgever zelf te vinden. Je maakt bijvoorbeeld een top-20 van meest begerenswaardige werkplekken. Doe dat ook met wervingsbureaus die actief zijn in jouw sector. Selecteer via LinkedIn een medewerker die je aanspreekt en vraag of je kan komen kennismaken. Zo heb je al meer kans dat recruiters zich voor je inzetten dan wanneer je alleen je cv downloadt en afwacht.

De guerrillatactiek gaat soms wel ver. Natuurlijk kun je onbekenden met een interessant LinkedIn-profiel een uitnodiging sturen en vragen of je ze telefonisch drie 'korte' vragen mag stellen. Maar bij geen reactie nog twee of drie keer een bericht sturen en daarna bellen, klinkt ronduit irritant.

Bijdehand is ook de tip zes weken na een afwijzing nog eens te bellen. Wie weet, schrijft Sylvie van den Meerendonk, is je concurrent niet door zijn proeftijd gekomen. Het is slim als je weet dat één op de tien nieuwe werknemers in de eerste maanden al uitvalt.

Selecteer via LinkedIn een medewerker die je aanspreekt en vraag of je kan komen kennismaken Beeld afp
Selecteer via LinkedIn een medewerker die je aanspreekt en vraag of je kan komen kennismakenBeeld afp

Begin een gemengd bedrijf

Genoeg van alle pogingen om, linksom of rechtsom, een vaste baan te vinden? Bedenk dan: 'Waarmee kan ik het leven van anderen leuker, beter, makkelijker, avontuurlijker, gezonder of feestelijker maken?' Dit advies geeft Jeanine Schreurs in Ga hosselen, Surinaams voor het bij elkaar scharrelen van je kostje.

Zij verdient haar geld als schrijver, trainer, hospita en moestuinier. Zo spreidt ze haar risico's én ze doet precies wat ze leuk vindt. Banenstapelaars hebben volgens haar niet alleen afwisselend werk, ze kunnen hun talenten ook op meer manieren inzetten.

Schreurs signaleert een aantal trends op werkgebied waar ze hun voordeel mee kunnen doen, van het nieuwe leren via apps, YouTube, webinars en websites tot de ervaringsindustrie: logeren in een gevangenis, je eigen doodskist uitproberen of schapen scheren bijvoorbeeld. Ze geeft nuchtere adviezen voor het opzetten van een gemengd bedrijf. Blijven bijscholen staat er ook bij. In een van de interviews vertelt een schrijfster dat ze op haar 63ste nog een nieuw beroep leert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden