Baanoffer wint van loonoffer V&D: 400 mensen ontslagen

Het baanoffer heeft gewonnen van het loonoffer. De eenzijdige loonsverlaging die V&D van zijn personeel eist, is sinds vrijdag van de baan. Maar omdat het warenhuis nog altijd moet snijden in de personeelskosten worden er nog dit jaar 400 mensen ontslagen. 'We hebben goed nieuws, en slecht nieuws', vatten de vakbonden het akkoord vrijdag samen.

Beeld Arie Kievit

Wie er precies wanneer ontslagen wordt, moet de komende weken duidelijk worden, zegt V&D. Eerst wordt het plan ter goedkeuring aan de eigen ondernemingsraad voorgelegd. Wel benadrukken de bonden dat er voor de 400 een zo goed mogelijk sociaal plan is opgesteld. Met het akkoord eindigt ook de nog altijd lopende rechtszaak tussen V&D en de vakbonden. Vrijdag is bovendien afgesproken dat alle medewerkers, als bijdrage aan het herstel van V&D, eenmalig één vakantiedag inleveren en dat de seniorenregelingen worden versoberd.

'Om van een overwinning te spreken is te veel van het goede - er worden 400 mensen ontslagen immers - maar het is wel een opluchting', zegt Niels Suijker van FNV Bondgenoten. Het akkoord lijkt eindelijk een einde in te luiden aan de loopgravenoorlog waarin de bonden en de V&D-directie eind januari verwikkeld raakten.

Patstelling

De vakbonden en de directie van V&D vechten sinds januari over het loonoffer dat de directie wil opleggen aan zo'n vijfduizend werknemers. De patstelling tussen beide partijen komt hierop neer: zonder het loonoffer van minimaal 5,8 procent kan het warenhuis niet voldoen aan de eisen van de andere financiers.

Beeld anp

130 miljoen

De directe aanleiding was de brief die V&D stuurde naar de ongeveer 5.000 personeelsleden met daarin de eis 5,8 procent van het salaris in te leveren en een hele zwik aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar het structurele probleem, zo bleek de afgelopen maanden, speelt al veel langer.

Zo was V&D eerder dit jaar letterlijk één handtekening verwijderd van surseance van betaling - de opmaat tot een faillissement. Na twintig jaren zonder winst, een crisis en de toenemende concurrentie van prijsvechters als Action, Zeeman, bol.com en Zalando is er extra geld nodig om het 127 jaar oude warenhuis door de zomer heen te loodsen. Dat geld, in totaal 130 miljoen euro, moest bij de banken vandaan komen, bij de Amerikaanse eigenaar SUN Capital, maar ook bij de vastgoedbazen én het personeel.

Beeld ap
FNV-voorzitter Ton Heerts met de actievoerders van V&D.Beeld anp

'Moeilijke keuze'

Alle betrokken partijen stemde de afgelopen maanden toe, en met het vrijdag aangekondigde baanoffer bij het personeel kan V&D naar verwachting ook de nog benodigde 10 miljoen euro besparen.

'Het was een moeilijke keuze voor V&D, dat begrijp ik best wel', zegt Martijn den Heijer van CNV. 'Kies je voor het inleveren van salaris voor een grote groep, of het verlies van een baan voor een kleinere groep? Natuurlijk, het is heel treurig dat er zoveel ontslagen vallen, maar - en dat is echt belangrijk - er ligt nu wel een goed sociaal plan. Een plan dat er anders misschien nooit was gekomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden