Baan zakt wat terug op rustige beurs

Tot half drie woensdagmiddag, het tijdstip waarop in de Verenigde Staten de consumentenprijzen over augustus bekend werden, was het uiterst rustig aan de Amsterdamse effectenbeurs....

Van onze verslaggeefster

'De mensen zijn een beetje angstig, omdat een renteverhoging in de VS nog altijd boven de markt hangt', concludeert een analist. 'De beleggers hebben hun posities ingenomen en houden zich rustig.'

Van de 25 fondsen die samen de AEX uitmaken daalden er veertien, bleven er twee gelijk en werden er negen meer waard. Philips ging daarbij voorop, omdat de beleggers verwachten dat de vraag naar chips zal toenemen. Het fonds sloot op 103,40 euro, een plus van 1,15 euro, een stijging van ruim 1 procent. Europa's grootste producent van chips verwacht dat de sector halfgeleiders fors zal uitbreiden in de komende vijf jaar. Ook ASM Lithography, een grote fabrikant van chip-machines, profiteerde en sloot met een plus van 1,30 euro op 63,40 euro.

Baan, de software-producent die het de laatste weken weer beter deed dankzij het binnenhalen van een aantal grote orders, moest gisteren een flinke stap terug doen. Het aandeel zakte met 5,1 procent naar 14,05 euro, een min van 75 eurocent. Dat gebeurde nadat Baans Amerikaanse rivaal Oracle tegenvallende resultaten bekend had gemaakt. 'Een grote partij wilde afstand doen van zijn stukken Baan', constateert een handelaar.

De gunstige halfjaarcijfers van de Nederlandse computerfirma PinkRoccade (een sprong van 72 procent) deden het aandeel 2,1 procent stijgen op 29,55 euro.

Gucci, producent van luxe-artikelen, profiteerde van de groeiende vraag naar kleding en juwelen, vooral in Japan. De winst sprong in het tweede kwartaal met 87 procent omhoog. Gucci sloot op 81,55 euro, een plus van 75 eurocent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden