BA-Personeel Heathrow weer aan het werk

De werknemers van British Airways (BA) die deelnamen aan een wilde staking op de Londense luchthaven Heathrow, gaan weer aan het werk. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij vrijdagavond. Zij hoopte toen vanaf 20.00 uur (plaatselijke tijd) nog 31 vliegtuigen vanaf Heathrow te laten vertrekken...

Kort voor 20.00 uur vertrok het eerste BA-toestel sinds de staking. Tot de bestemmingen waarop de maatschappij haar vluchten hervatte, behoorden enkele Europese plaatsen en onder meer Hongkong, Johannesburg, Singapore, Melbourne, Dubai en Bangkok.

De stakers gingen weer aan het werk naar aanleiding van de aankondiging dat Gate Gourmet, het cateringbedrijf dat voor BA werkt, en de vakbond TGWU gaan overleggen met Acas, een organisatie voor bemiddeling in arbeidsgeschillen. Dat overleg moet leiden tot een oplossing van het conflict.

Ongeveer duizend man grondpersoneel van BA legde donderdag het werk neer uit solidariteit met ontslagen werknemers van Gate Gourmet. Dat bedrijf ontsloeg woensdag circa achthonderd mensen die een wilde staking hadden gehouden uit protest tegen een reorganisatie bij de cateraar.

Gate Gourmet-directeur Richard Wells zei tegen de BBC: ‘Wat hier nu gebeurt, gaat niet over personeel van Gate Gourmet, het gaat erom dat personeel van British Airways niet werkt. Dat voert onofficieel actie.’ Hij ontkende te hard te zijn geweest voor zijn werknemers. Naar zijn zeggen was het personeel van tevoren schriftelijk gewaarschuwd voordat de ontslagen vielen.

Twee grote Amerikaanse bonden hebben hun steun uitgesproken voor het ontslagen personeel. In een gezamenlijke verklaring schrijven International Brotherhood of Teamsters en United Here dat ze delegaties zullen sturen naar de Amerikaanse leiding van Gate Gourmet om die over te halen de ontslagen werknemers weer in dienst te nemen.

Door de staking op Heathrow was BA genoodzaakt al zijn vluchten van donderdag en vrijdag van en naar de Londense luchthaven tot vrijdagavond te annuleren. Zeker 70.000 reizigers waren daar vrijdag de dupe van, terwijl donderdag al ruim 40.000 passagiers waren gestrand. Ook de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas, Sri Lankan Airlines en Finnair, die gebruik maken van onder meer de bagage-afhandeling van BA, hadden vluchten op Heathrow geschrapt.

De gestrande reizigers op de Britse luchthaven werden donderdagavond naar huis gestuurd of kregen een hotelkamer aangeboden, maar de hotels in de omgeving waren al snel vol. Honderden mensen brachten de nacht door in de hal van de luchthaven. Anderen kwamen niet eens binnen, doordat Heathrow zijn deuren had gesloten uit vrees dat het binnen te vol zou worden.

Ondanks het einde van de staking zullen passagiers nog ‘enkele dagen’ last hebben van annuleringen van vluchten, zei directeur Mick Temple van Heathrow vrijdag. Ongeveer honderd vliegtuigen en duizend piloten en cabinemedewerkers bevinden zich als gevolg van de acties op de verkeerde plaatsen in de wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden