Azië-crisis had in oktober 1997 nog geen zichtbaar effect op export

De financiële crisis in Zuidoost-Azië heeft in oktober nog geen merkbare invloed gehad op de handel met de voor Nederland belangrijkste landen in de regio....

ANP

VOORBURG

De belangrijkste Oost-Aziatische handelspartners van Nederland zijn Japan, Taiwan, Hong Kong, Zuid-Korea, Singapore, China, Thailand, Indonesië en Maleisië. Ruim 12 procent van de invoer komt daar vandaan, vooral auto's, computers en onderdelen daarvan.

De Nederlandse export naar de regio is maar 5 procent van het totaal van onze uitvoer. Ook hier zijn computeronderdelen de belangrijkste producten.

De totale invoer is in oktober minder sterk gestegen dan in de negen maanden daarvoor. Uit CBS-cijfers blijkt een toename van de import met 5 procent vergeleken met oktober '96. Over de eerste negen maanden steeg de invoer nog met 12 procent.

De uitvoer groeide in oktober met 9 procent tot 34 miljard gulden. De periode januari-september gaf een exportgroei te zien met 10 procent. Het CBS komt uit op een handelsoverschot over de eerste tien maanden van '97 van bijna 27 miljard gulden.

De groei van de invoer uit landen buiten de Europese Unie liep in oktober sterk terug. De import steeg met 11 procent (tot 12 miljard) vergeleken met oktober '96. De eerste negen maanden was de toename nog 19 procent. De waarde van de uitvoer naar landen buiten de EU was in oktober 7 miljard, een stijging van 12 procent ten opzichte van oktober 1996. Het handelstekort met de niet-EU-landen komt daardoor over de eerste tien maanden van 1997 op 44 miljard.

De invoer uit EU-landen is in oktober maar zeer licht gestegen: met 2 procent tot een totaal van 19 miljard. De export naar EU-partners nam met 8 procent toe tot 27 miljard. Het handelsoverschot over tien maanden is daardoor ruim 70 miljard.

De handelscijfers van oktober zijn ondanks een wat geringere stijging volgens een CBS-woordvoerder 'helemaal niet verkeerd'. Oktober is als regel de maand waarin de meeste handel wordt gedreven.

De tweede helft van 1996 gaf voor wat de invoer betreft uitzonderlijk hoge stijgingspercentages te zien.

Het CBS registreert alleen de handelscijfers en doet geen uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van stijgingen of dalingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden