AZ zit voorlopig nog in wachtkamer van curatoren

Achtergrond..

AMSTERDAM AZ wacht nog steeds vergeefs op duidelijkheid van de curatoren van de voormalige hoofdsponsor DSB.

Drie weken geleden zwaaiden algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur Marcel Brands al met hun portefeuille, omdat ze meenden in een situatie te zijn terecht gekomen waarin ze de belangen van AZ voor de toekomst onmogelijk konden dienen.

In die toestand is sindsdien weinig veranderd. De curatoren zijn nog steeds in onderhandeling en hebben al aangegeven dat ze zich niet willen laten opjagen door het bedrijfsbelang van de Alkmaarse voetbalclub.

Gerbrands en Brands willen in het belang van AZ de druk niet vergroten en houden zich daarom op de vlakte, maar zij vinden wel dat hun armslag als ondernemers gaandeweg vermindert en blijven benadrukken dat er nu wel snel actie moet worden ondernomen om de regerende kampioen van Nederland een toekomstperspectief te kunnen bieden.

De curatoren van de failliete DSB onderhandelen met één of meerdere partijen die de aandelen van eigenaar Dirk Scheringa willen overnemen. Daartoe behoort overigens ook AZ zelf, maar hun bod wordt door de curatoren niet serieus genomen.

Enkele keren al hebben ze aangekondigd snel met nieuws te kunnen komen, maar vooralsnog komt er geen witte rook voor AZ uit het hoofdgebouw van de onttakelde DSB Bank.

Wel geldt overigens de financiële belangstelling van een pact van drie grote Noord-Hollandse bedrijven – afkomstig uit Alkmaar en Warmenhuizen – en vijftien minder grote bedrijven uit hetzelfde gebied als een interessante optie om licht in de tunnel te brengen.

Deze zakenmensen, die inmiddels overleg hebben gehad met de curatoren, willen de aandelen overigens bij AZ onderbrengen. De club zou in dat geval als stichting kunnen voortbestaan.

Gerbrands en Brands wijzen de curatoren er voortdurend op dat de onzekerheid bij AZ groeit en de mogelijkheden om AZ een stevige plaats in het betaald voetbal te bieden met de dag verkleinen. Voor AZ dreigt een acuut liquiditeitprobleem van 7,5 miljoen euro, het geld dat afkomstig is uit de transfer van Demy de Zeeuw naar Ajax en de inkomsten uit de Champions League. Dat geld is gebruikt om een lening aan de DSB Bank deel terug te betalen.

Hoewel AZ de afgelopen weken nog actief was op de transfermarkt, en zelfs meedong naar de komst van de Uruguayaanse international Lodeiro, die uiteindelijk voor Ajax koos, zegt de club weinig speelruimte te hebben op de arbeidsmarkt.

Mede hierdoor is AZ ook beperkt in zijn mogelijkheden om nu al op zoek te gaan naar een nieuwe hoofdtrainer, de opvolger van de Belgische bondscoach Dick Advocaat, die tot de zomer in dienst is bij AZ.

AZ zal ook weigeren mee te werken aan de eventuele tussentijdse verkoop van één van zijn kroonjuwelen: Sergio Romero, Mounir El Hamdaoui of Moussa Dembélé. Bij hun verkoop – de transfermarkt sluit volgende week maandag – zou AZ ver onder de eerder genoemde vraagprijs moeten gaan zitten om de club nog enige lucht te geven. ‘De situatie wordt met de dag lastiger, maar ik kan en ik mag er verder niets over zeggen’, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands. ‘We zijn afhankelijk van wat de curatoren uiteindelijk voor AZ bereiken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden