Axa koopt dochter Winterthur van Crédit Suisse

Crédit Suisse, een van de grootste banken van Europa, verkoopt zijn verzekeringstak Winterthur aan de Franse verzekeraar Axa. De Fransen betalen 12,3 miljard Zwitserse francs (7,9 miljard euro) voor Winterthur....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Daarmee komt een eind aan het bestaan van Crédit Suisse als bankverzekeraar. De Zwitserse bank kocht Winterthur in 1997 juist met het idee dat het gezamenlijk aanbieden van bank- en verzekeringsproducten aan dezelfde klanten een winstgevende strategie was.

De koersval op de beurzen van vijf jaar geleden genas Crédit Suisse van de ambities als bankverzekeraar. De waardedaling van de aandelenreserves van Winterthur dwong Crédit Suisse tot een kapitaalinjectie bij de verzekeringstak van 3,7 miljard francs (2,4 miljard euro). De ingreep was een belangrijke oorzaak voor het recordverlies dat de Zwitserse bank over 2002 leed.

De winstgevendheid van Winterthur is de jaren daarna hersteld, maar Crédit Suisse geloofde niet langer in de combinatie van bankieren en verzekeren. De laatste jaren heeft de bank vergeefs geprobeerd Winterthur af te stoten, desnoods via een beursgang. Uiteindelijk heeft topman Oswald Grübel gekozen voor de veel snellere en zekerder weg van verkoop aan Axa.

Axa, de op een na grootste verzekeringsgroep van Europa, betaalt de aankoop van Winterthur in contanten. Daarmee krijgt Axa niet alleen de op een na grootste speler op de Zwitserse markt in handen, maar ook nog eens 13 miljoen klanten in 17 andere landen. Axa wordt na de inlijving van Winterthur de op een na grootste opstal- en ongevallenverzekeraar in Spanje, en een veel sterkere partij op de Britse markt en in Oost-Europa.

Winterthur haalde vorig jaar 37 procent van de omzet in Zwitserland, waar het rond een kwart van de pensioen- en levensverzekeringsmarkt in handen heeft, 20 procent in Duitsland en 12 procent buiten Europa, hoofdzakelijk in China.

De inlijving van Winterthur betekent opnieuw een belangrijke stap voorwaarts voor het eens zo bescheiden Axa-concern. De huidige president-commissaris van Axa, Claude Bebear, stootte het concern op van een bescheiden Normandische verzekeraar tot een wereldomspannend concern. Bebear deed dat onder meer door de overnames van Equitable Life Assurance en Alliance Capital Management in de Verenigde Staten, het Duitse Colonia AG en het Japanse Nippon Dantai Life Insurance.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden