Avéro voor rechter om Triple Plus

Het 'financiële letselschadebureau' Santema en Blonz eist vandaag voor de Haagse rechter 45 duizend euro van verzekeraar Avéro, een dochter van Achmea....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Triple Plus was een Zwitserse beleggingsfirma die in 2000 en 2001 zijn producten in Nederland aanbood. Beleggers werden hoge rendementen in het vooruitzicht gesteld: een gegarandeerde opbrengst tot 2 procent per maand. In combinatie met een hypotheek zouden huiseigenaren gratis kunnen wonen, of zelfs geld verdienen aan hun hypotheek. De combinatie werd als 'Woonzeker Plus Hypotheek' verkocht.

De 1,6 miljoen euro die werden opgehaald, bleken verdwenen toen Triple Plus in mei 2001 failliet ging. Vervolgens werd door dezelfde mensen die achter Triple Plus zaten Plentium opgestart, een vergelijkbaar malafide beleggingsproduct. Met Plentium werd 3,8 miljoen euro opgehaald. Het Openbaar Ministerie is al ruim een jaar bezig met onderzoek naar Plentium en Triple Plus.

Een groep gedupeerden heeft Santema en Blonz ingeschakeld in een poging om hun schade - gemiddeld 45 duizend euro groot - te verhalen. Aangezien Triple Plus failliet is, wil directeur Ton Bazelmans Avéro aansprakelijk stellen.

Volgens Bazelmans was de Achmea-dochter in eerste instantie de enige verkoper van Triple Plus in combinatie met zijn hypotheken. Daartoe werden bijeenkomsten belegd, waar mensen van Triple Plus samen met afgevaardigden van Avéro het product aan tussenpersonen probeerden te verkopen. De aanwezigheid van mensen van het goed bekend staande Avéro heeft een aantal tussenpersonen over de streep getrokken om Triple Plus te gaan verkopen, zo vermoedt Bazelmans.

Avéro wil niet op de zaak reageren zo lang die onder de rechter is, zo laat een woordvoerder van de verzekeraar weten. Avéro heeft aangeboden 35 procent van het ingelegde bedrag aan de gedupeerden te vergoeden.

Het kort geding dat vandaag speelt is de eerste in een reeks. Santema en Blonz heeft nog zeventien andere vorderingen jegens Avéro. Ook Fortisdochter Direktbank en ABN Amro-onderdeel Albank hebben producten van Triple Plus aangeboden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden