Avebe loopt 18 tot 20 miljoen mis door transacties

Ongeautoriseerde valutatransacties zijn de oorzaak van de bestuurscrisis bij Avebe. Maar spanningen beheersen het concern al jaren...

Van onze verslaggever

Een 'onoverbrugbare vertrouwensbreuk' heeft in de top van zetmeelconcern Avebe tot een crisis geleid, die de kop heeft gekost van bestuursvoorzitter A. de Jonge en directievoorzitter M. van Handenhoven. Oorzaak van de crisis is het verzwijgen door de twee tegenover de rest van het bestuur van ongeautoriseerde valutatransacties waardoor het concern tussen de 18 en 20 miljoen koerswinst misliep. 'Een immens trieste zaak en een drama voor beide voorzitters.' Zo noemde de nieuwe bestuursvoorzitter E. Haselhoff maandag de affaire die al sleept sinds november vorig jaar.

Toen al was financieel directeur H. Walraven op de hoogte van het feit dat de man op de financiële afdeling, die binnen het concern wordt aangeduid als 'treasurer', bij het fixeren van vreemde valuta zijn boekje ver te buiten was gegaan. Hij fixeerde transacties in dollars, ponden en Japanse yen veel te lang en het aantal transacties was veel te groot. Walraven stelde de voorzitters op de hoogte maar die achtten het onnodig het bestuur te informeren.

Toen pas in maart de rest van het bestuur van de affaire vernam en er kritische vragen over stelde, werd de affaire door De Jonge en Van Handenhoven afgedaan als 'een operationele zaak' . De twee bestuurders hebben na hun vertrek een spreekverbod .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden