Autonome auto's opwindend? Wacht maar tot de autonome camper er is

Niet de autonome auto, maar de autonome camper zal ons leven veranderen.

Een elektrische camper.

Vraag een technologieziener naar de toekomst van de mobiliteit en per kerende app komt er iets over de disruptieve eigenschappen van de zelfrijdende auto, die parkeerplaatsen in binnensteden zal transformeren tot nano-akkers en veganistische urban gardens.

Maar je hoort niemand over het werkelijk disruptieve fenomeen dat aanstaande is: de autonome camper. Zodra de personenwagen zelfstandig kan sturen, zal niets de branche ervan weerhouden ook een autonome camper op de markt te brengen. Dát zal pas een schok teweegbrengen. Denk aan al die pensionado's die straks al scrabbelend over de Europese wegen zullen trekken. Huis verkocht en de tonnen overwinst gestoken in een autonome elektrische kampeerwagen.

Hier komen twee ontwikkelingen samen: autonoom en elektrisch rijden. Er zijn nu nog geen elektrische campers omdat de accu's daarvoor te duur zijn. Maar de prijs daalt snel en zal in 2020 nog maar 100 dollar per kilowattuur bedragen, denkt elektrische-automaker Elon Musk. Dan kost een accu van 200 kilowattuur (waarop een gewoon huishouden drie weken kan teren) nog maar twintig mille. Met zo'n accu rij je gans Europa door en er zit meer dan genoeg energie in om uren achtereen elektrisch verwarmd te kunnen douchen. Overal in de oude wereld zullen platforms verschijnen waar campers volgetankt kunnen worden met water en stroom, en waar afval geloosd kan worden. Daarmee wordt de autonoom-elektrische kampeerder dus volstrekt autonoom.

De kans is groot dat naast ouderen ook andere groepen aan de autonome camper zullen gaan. In binnensteden zullen grond en woningen zo duur worden dat alleen de superrijken er nog kunnen wonen. De rest zal een camper kopen, van alle gemakken voorzien, plus Netflix. Bezitters zullen een lapje grond huren van 15 vierkante meter om hun camper te kunnen stallen en op te laden. Meer is niet nodig.

Het mooie: als je op bezoek wilt bij een vriend aan de andere kant van het land, kun je al kijkend naar seizoen 16 van Homeland de tocht geheel autonoom aanvaarden. Onderweg kun je douchen, eten koken, je verkleden, met je moeder bellen, eigenlijk alles wat je thuis ook doet, maar nu stuurt je woning je automatisch naar de andere kant van het land. Na een avondje gezellig verpozen, rijdt de camper 'snachts weer terug naar de laadplek die thuis heet, terwijl de eigenaar slaapt, zodat deze de volgende dag fris naar zijn werk kan.

Natuurlijk zullen de wegen verstopt raken door al die campers met oudjes en jongeren zonder vaste woon- of verblijfplaats. Maar dat is niet erg, want stilstaan in de file doe je in je eigen huis. Misschien zit je zelfs op je achterbalkonnetje, als een hedendaagse Mamaloe op weg naar haar contemporaire Pipo, al dan niet opgeduikeld via Tinder. En als het uitmondt in een vaste relatie, huur je twee laadplekken en zet je de campers tegen elkaar zolang de liefde duurt. Laat die autonome auto eigenlijk maar zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden