Autobranche treft maatregelen tegen crisis

Autodealers en garagehouders gaan maatregelen treffen om de teruggevallen autoverkoop in Nederland op te vangen. Brancheorganisatie Bovag heeft daarover afspraken gemaakt met de vakbonden....

ANP

Dit lieten de partijen woensdag weten. De afspraken hebben betrekking op de oprichting van een mobiliteitscentrum om ander werk te zoeken voor ontslagen werknemers en op hulp voor bedrijven bij de aanvraag van werktijdverkorting. Ook gaan beide partijen werken aan een plan om oudere werknemers vervroegd te laten uittreden.

Bij autodealers, garagehouders en leasebedrijven werken in Nederland ongeveer 60.000 mensen. Bovag-directeur Koos Burgman vreesde voor het verlies van duizenden banen als niet snel maatregelen zouden worden genomen. In november daalde de autoverkoop met bijna 22 procent. ‘In december is het beeld niet heel anders’, aldus Burgman.

Bovag zet samen met de bonden in op verlenging van de regeling die minister Donner (Sociale Zaken) heeft opgesteld voor werktijdverkorting. Bedrijven kunnen nog tot 31 december een aanvraag indienen bij Donners ministerie voor financiële ondersteuning.

Volgens Bovag moet de regeling worden verlengd tot eind januari, omdat de omzet bij autobedrijven momenteel niet ver genoeg is teruggevallen om aan de voorwaarden van Donner te voldoen. Burgman: ‘Wij hollen wat dat betreft achter de conjunctuur aan. In de autoverkoop worden ook nog cijfers meegenomen van auto's die zes maanden geleden zijn besteld, maar nu op kenteken worden gezet.’

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Metaaltechniek zijn tevreden over de afspraken. ‘We willen de branche overeind houden. Dat is voor de werknemers ontzettend belangrijk. Door in de afspraken over werktijdverkorting en het mobiliteitscentrum ook afspraken over scholing te stoppen, hopen we dat werknemers en de branche er op de lange baan zelfs beter van worden’, aldus FNV-bestuurder Jan Berghuis.

Bovag hoopt ook de autoverkoop te kunnen stimuleren met een premie van 1500 euro voor eigenaren van oude, zwaar vervuilende dieselauto's die hun auto laten slopen. Voorwaarde is wel dat de overheid daaraan mee betaalt. Autobedrijven zijn zelf bereid om enkele tientallen miljoenen euro's aan dit initiatief bij te dragen, aldus Bovag-directeur Burgman. Bovag pleit ervoor om de regeling uit te breiden als blijkt dat veel milieuvervuilende auto's van de weg worden gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden