Auteursrecht hindert hergebruik inktpatroon

De Amerikaanse fabrikant Lexmark heeft een bijzonder wapen in stelling gebracht tegen merkloze navulpatronen voor zijn printers: het auteursrecht.

Doelwit van de juridische procedure is Static Control Components (SCC) uit Sanford, North Carolina. Dit bedrijf levert de Smartek, een chip voor tonercartridges. De elektronica leidt een ingebouwde portier in printers om de tuin. Die accepteert daardoor ook navulpatronen die niet van Lexmark afkomstig zijn.

Lexmark baseert zijn aanklacht tegen Static Control op de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Deze wet uit 1998 is vooral bedoeld om piraterij op internet tegen te gaan. Een van de bepalingen verbiedt het gebruik van elektronica die de beveiliging omzeilt op allerlei producten die onder het auteursrecht vallen, zoals muziek-cd's en film-dvd's. De Smartek valt volgens Lexmark ook onder de verboden middelen.

Static Control heeft de productie en verkoop van de chip voorlopig gestaakt. Het wil eerst een hoorzitting over de aanklacht afwachten. De Smartek wordt ook gebruikt op navulpatronen voor Lexmark-printers die op de Nederlandse markt worden gebruikt. Onzeker is nog of andere fabrikanten het voorbeeld van Lexmark zullen volgen.

De DMCA is tot dusver met wisselend succes ingezet tegen vermeende piraterij. De Amerikaanse rechter verbood een hackersblad op zijn website te verwijzen naar een 'breekijzer' voor het kopiëren van dvd-films, maar sprak een Russische programmeur vrij die software ontwierp die het slot verwijdert van elektronische boeken (e-books).

Voor de fabrikanten van merkprinters staat er veel op het spel. Lexmark boekt een kwartaalomzet van gemiddeld een miljard dollar: de helft van de inkomsten komt uit de verkoop van inkt en lasertoner voor zijn printers. HP verdient in een jaar 10 miljard dollar aan navulpatronen. De bedrijven die merkloze navullers leveren hebben een kwart van de wereldmarkt voor lasertoners en 13 procent van de markt voor inkjet-cartridges in handen.

Het Europees Parlement heeft eind vorig jaar een richtlijn aangenomen die juist het gebruik van sloten op printers en printerpatronen verbiedt. De wet wordt echter pas in 2006 van kracht.

Future Green, een inzamelingsbedrijf in Mijdrecht, zegt dat 70 procent van de cartridges nu nog op de vuilnisbelt of de verbrandingsoven terecht komt. In Europa worden op jaarbasis naar schatting 280 miljoen toner- en inkjetkits verbruikt. Volgens het bedrijf kan een patroon ongeveer acht keer worden hervuld.

Future Green zamelt sinds zes jaar printerafval in via vestigingen in Duitsland, Engeland, Hongarije, Nederland en België. Voor elke cartridge die consumenten inleveren, maakt het bedrijf een bedrag over naar goede doelen zoals Unicef en het Zeehondencentrum in Pieterburen.

Recycling-bedrijven betalen gebruikers een vergoeding van 50 eurocent tot 7,50 euro voor gebruikte inkt-cartridges.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden