Australiër claimt mysterieuze bedenker bitcoin te zijn

Is één van de grootste recente mysteries uit de technologiewereld opgelost? Craig Steven Wright claimt de bedenker van de virtuele munt bitcoin te zijn. Onder andere via de BBC heeft hij dat maandag naar buiten gebracht. Wright leverde technisch bewijs om zijn claim te ondersteunen.

In december 2015 deden agenten onderzoek bij het huis van Craig Steven Wright in Sydney. Beeld reuters
In december 2015 deden agenten onderzoek bij het huis van Craig Steven Wright in Sydney.Beeld reuters

Wright heeft zijn identiteit bekend gemaakt aan drie mediabedrijven: de BBC, the Economist en GQ. Prominente leden van de bitcoin-gemeenschap zeggen dat het aannemelijk is dat Wright inderdaad de bedenker van de virtuele munt is.

Craig Wright Beeld YouTube / BBC
Craig WrightBeeld YouTube / BBC

Wright zegt zijn identiteit bekend te maken omdat hij een einde wil maken aan eindeloze speculaties. Verschillende nieuwsmedia doen al langere tijd uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van de bitcoin en er doken al verschillende namen op. Craig Steven Wright is daar één van. In december deed de Australische politie nog een inval bij zijn woning, hoewel de autoriteiten volhielden dat het om belastingzaken ging.

Wright zegt te handelen uit nood. 'Er doen een boel spookverhalen de ronde en ik wil de mensen om wie ik geef geen pijn doen. Ik wil niet dat zij hiervan de gevolgen ondervinden.' De Australiër zegt dat hij niet voor zichzelf naar buiten is getreden. 'Ik wil nergens het publieke gezicht van zijn. Ik wil geen geld, roem of adoratie. Ik wil alleen gelaten worden.'

Meer over bitcoin

In het begin werd bitcoin vooral in het criminele circuit gebruikt, maar in 2013 was de munt al aardig mainstream aan het worden. De Volkskrant zette de belangrijkste feiten over deze virtuele munt op een rij.

Nakamoto stamt af van de samoerai en is de zoon van een boeddhistische priester. Hij werd in 1949 geboren in de Japanse stad Beppu, en werd opgevoed in armoede en volgens de boeddhistische traditie. Lees hier meer over de man van wie Newsweek dacht dat hij de bitcoin-bedenker was.

Satoshi Nakamoto

Tot nu toe was het altijd een mysterie wie de bitcoin, die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, in het leven heeft geroepen. In 2008 publiceerde ene Satoshi Nakamoto een paper waarin het cryptogeld werd voorgesteld. Maar men is er altijd vanuit gegaan dat dat een schuilnaam is: Satoshi Nakamoto is de Japanse versie van 'Jan Smit' of 'Piet Jansen', een veel voorkomende naam dus.

In december 2015 kwamen de technologiemagazines Wires en Gizmodo al met documenten op de proppen die zouden aantonen dat Wright degene was die achter de schuilnaam Satoshi Nakamoto zou zitten. Maar dat vermeende bewijs werd door sommige internetters betwist. Zo zou een van de belangrijkste bewijsstukken zijn vervalst, aldus verschillende sites.

Het technische bewijs waarmee Wright nu wil aantonen dat hij echt degene is die de bitcoin heeft bedacht, bestaat uit berichten die zijn verstuurd met dezelfde versleuteling als de encryptie die is gebruikt bij de eerste bitcointransactie. Sommige internetters twijfelen aan dat bewijs: een door Wright gebruikte handtekening zou simpelweg letterlijk gekopiëerd zijn. Het is echter niet duidelijk of deze handtekening deel uitmaakt van de documenten die Wright als bewijs aanvoert.

Digitale munt

Bitcoin (BTC) kwam in 2009 voort uit een open source-project. Het is een digitale munt die online 'gedolven' kan worden. Bij steeds meer winkels en diensten kan afgerekend worden met deze gedecentraliseerde, virtuele munteenheid.

Overigens laat Wright weten dat hij niet als enige aan de wieg stond van de populairste digitale munt ter wereld. 'Ik was voor het belangrijkste deel verantwoordelijk, maar er waren anderen die me bij het project hielpen.'

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden