Australië pikt Vietnamese slachtpraktijk niet meer

Wat? Australische koeien

Waarnaartoe? Vietnam, tot voor kort

null Beeld epa
Beeld epa

Is Australië gestopt met de export van koeien naar Vietnam? Waarom dat?

Dat is een klinkend succes van de dierenrechtenorganisatie Animals Australia. Die heeft met een geheime camera filmpjes gemaakt in de Vietnamese slachthuizen. De filmpjes laten zien hoe koeien op zeer brute wijze met voorhamers doodgeslagen werden. Kort na publicatie van die filmpjes verbood het Australische ministerie van Landbouw om de runderen aan verschillende Vietnamese slachterijen te leveren. Daarnaast stopten verschillende koeienexporteurs op vrijwillige basis de export. De slachthuizen moeten voldoen aan de eisen van de Australische Vee Export Bond, en de film toont duidelijk dat ze dat niet doen.

Wisten die exporteurs dat niet?

Zowel de industrie als de overheid waren wel degelijk op de hoogte van de problemen in de slachthuizen. In maart 2015 hielden exporteurs een crisisberaad en besloten zij een plan met verbeteringen uit te voeren. Animals Australia lobbyde in 2015 al om de export te stoppen.

Het verhaal komt me enigszins bekend voor.

In 2012 was er een bijna identieke situatie met Indonesië. Ook toen heeft de Australische overheid is export van koeien stopgezet nadat was gebleken dat de dieren op gruwelijke wijze om het leven kwamen. En de wantoestanden in Vietnam kwamen ook al eerder in de openbaarheid. Al in 2013 stuurde een bezorgde particulier een film naar het ministerie waarin is te zien dat koeien op vreselijke wijze worden omgebracht.

Exporteert Australië veel runderen?

In 2015 ging het om 1,3 miljoen runderen. De meeste dieren gaan naar Indonesië, Vietnam komt met 181.542 dieren op de tweede plaats.

Waar gaat Vietnam nu runderen vandaan halen?

Vietnam voert momenteel onderhandelingen met niet nader genoemde landen in Zuid-Amerika voor de import van koeien. Om geen tekort op de markt te krijgen zal op kort termijn een alternatief voor de import moeten worden gevonden. De Australische exporteurs geven zich nog niet gewonnen. Die werken momenteel met de slachterijen aan verbeteringen, maar het is niet duidelijk wanneer de situatie verbetert.

En wat doet de regering?

Een kandidaat voor de politieke partij Greens opperde dat Australië de export van levende dieren helemaal moet staken. Volgens haar zou dat een forse impuls geven aan de vleesverwerkende in Australië. Maar Vietnam wil juist levende dieren kopen die na vetmesten weer worden doorverkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden