Australië bidt om moesson

In een kurkdroog Australië gaat het water deze zomer op de bon. Consumenten zetten zich schrap voor prijsexplosies...

Van onze medewerker Marc van den Broek

De nachtmerrie voor boeren in het belangrijkste landbouwgebied van Australië wordt werkelijkheid. Vanwege de aanhoudende droogte mogen ze vanaf 1 juli hun gewassen niet meer irrigeren met rivier- of grondwater. Ook is er geen water meer voor het drenken van vee.

De maatregel is deze week aangekondigd door de Australische premier Howard. De verwachting is dat de prijzen voor landbouwproducten het komende jaar gaan exploderen. Het gaat hierbij om fruit, wijn en zuivel, vooral melk. ‘We moeten allemaal bidden om regen’, zei de premier.

Alleen langdurige regenval in de komende zes tot acht weken kan de drastische maatregelen nog verzachten. Het getroffen gebied ligt in het hart van Oost-Australië, in het stroomgebied van de rivieren de Murray en de Darling. De Murray ontspringt in de staat Queensland, stroomt door New South Wales en Victoria en mondt niet ver van Adelaide uit in zee.

Het stroomgebied, ruim 1 miljoen vierkante kilometer (circa dertig keer Nederland), is de voedselschuur van Australië. Boeren in de streek leveren 40 procent van de agrarische productie van het continent. Irrigatie is van levensbelang voor de regio. Boeren zeggen dat niet wordt beseft hoe ernstig de situatie is. ‘Mensen in de stad begrijpen niet hoezeer we van water afhankelijk zijn. Zonder water is de streek een woestijn’, vertelt een wanhopige wijn- en fruitboer uit het getroffen gebied in de deelstaat Victoria aan een krant.

Australië kampt al een paar jaar met droogte. Gewassen die niet beregend kunnen worden, zoals graan, lijden daar al ernstig onder. De geïrrigeerde gewassen hebben de dans tot nu toe weten te ontspringen. Maar het water in de rivier raakt op. Het beetje dat er nog is, wil de regering reserveren voor de bevolking, zoals de drinkwatervoorziening van Adelaide (circa één miljoen mensen). Boeren die toch willen irrigeren, moeten water met tankwagens aanvoeren.

Landbouweconomen verwachten een directe schade van de maatregel van circa 3,5 miljard euro. Als de regen dit jaar uitblijft, neemt dat bedrag toe tot 20 miljard. De planten, zoals wijnstokken en fruitbomen, zijn na een jaar zonder water afgeschreven en het duurt drie tot vijf jaar om een nieuwe wijn- of boomgaard in productie te brengen, als de boeren daar al toe in staat zijn. En dan zijn de gevolgen van de hogere prijzen en de werkloosheid niet meegerekend. Ook de natuurgebieden worden getroffen door de waterrantsoenering. De wetlands bij de monding van de rivier krijgen ook geen water meer.

In welke mate de prijzen gaan stijgen, is onduidelijk. Premier Howard sluit niet uit dat er meer ingevoerd moet worden, maar hij is daar geen voorstander van. Hij wil dat Australië zelf in zijn voedselvoorziening voorziet. Voor boeren die al financieel in de problemen zijn gekomen door de droogte, heeft de regering een fonds van ruim 1,2 miljard euro in het leven geroepen. Hierop kunnen ook de boeren een beroep doen die straks door het irrigatieverbod in de knel komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden