Winnaar en verliezer van de week

Attenborough discussieert met bijzonder soort primaten, Follow This geeft Shell toch adempauze

De winnaar en verliezer van de week.

David Attenborough.Beeld AFP

Winnaar: Sir David Attenborough (natuurbeschermer)

‘Ik haat superlatieven, maar nu moet het.’

Hij is 92 jaar, maar nog vol vuur. Alleen heeft natuurheld Sir David Attenborough het oerwoud en andere desolate gebieden met zeldzame dieren- en plantensoorten ingewisseld voor de grote metropolen waar de beslissingen over de toekomst van moeder aarde worden genomen.

Donderdag was hij bij de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank waar hij met een heel bijzonder soort primaten de discussie aanging: de financiële elite. De producent van series als The Living Planet en Planet Earth, over het paargedrag van walvissen en de migratie van miljoenen gnoes, zei dat de wereld ‘nog tien, mogelijk nog twintig jaar rest om iets te doen aan klimaatverandering.’ Anders wordt de aarde onbewoonbaar. Hij waarschuwde dat Afrikanen massaal naar het noorden zullen trekken omdat het op hun eigen continent door de opwarming niet meer leefbaar zal zijn.

Eigenlijk haat hij superlatieven. ‘Maar er is een uitstervingsgolf gaande en we zijn al halfweg. We zitten in verschrikkelijke, verschrikkelijke problemen en hoe langer we wachten, hoe erger het wordt.’ Hij vergeleek het met beleggers die hun eigen kapitaal opeten. ‘Het is goed om af en toe de winst op te strijken, maar je moet niet je eigen kapitaal verspelen.’ Een van de ergste uitwassen noemde hij de subsidie van fossiele brandstoffen. Sinds 2015 is daar nog eens 5,2 biljoen dollar aan uitgegeven.

Mark van BaalBeeld -

VerliezerMark van Baal (Follow This)

Adempauze Shell ondanks superwinst

Shell wordt een adempauze gegund van de ‘groene beleggers’. De actiegroep Follow This zal dit jaar geen resolutie indienen op de aandeelhoudersvergadering, zodat Shell wat meer tijd krijgt om zijn klimaatdoelen in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. ‘Shell is nog niet van ons af’, waarschuwt Mark van Baal, de woordvoerder van Follow This die dreigt volgend jaar wel met een resolutie te komen.

Gezien de superwinsten die Shell nu maakt, zouden er meteen spijkers met koppen moeten worden geslagen. Zeker als de aarde, zoals David Attenborough roept, nog maar tien jaar – hoogstens twintig – de tijd heeft om zichzelf te redden. Shell is voornemens de CO2-uitstoot terug te dringen met 30 procent in 2050, maar Follow This wil 65 procent in 2050. Eigenlijk zou de doelstelling naar 0 procent moeten gaan, zoals Milieudefenisie in een rechtszaak eist.

Shell wil wel vergroenen, maar ziet dat voorlopig vooral als marketinginstrument en niet als een ultieme poging de aarde te redden. Shell paait de klanten met de belofte bomen te planten als ze bereid zijn 1 cent extra voor hun benzine te betalen. Daardoor zou de CO2-uitstoot worden gecompenseerd en rijdt iedereen klimaatneutraal. De rekening wordt doorgeschoven, net zoals bij vliegtuigmaatschappijen, naar klanten met vlieg- of autoschaamte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden