Athene eist opheldering over IMF-discussie Grieks bankroet

Griekenland eist uitleg van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over gelekte notulen van een discussie die zou gaan over het steunpakket voor het land. Daarin zou staan dat het IMF dreigt met een Grieks staatsbankroet als tactiek om de EU te bewegen de aan Athene opgelegde voorwaarden voor de noodsteun te versoepelen.

Redactie
Premier Tsipras. Beeld ANP
Premier Tsipras.Beeld ANP

Premier Alexis Tsipras heeft IMF-directeur Christine Lagarde om opheldering gevraagd. Dit meldt de Griekse krant Kathimerini.

Het stuk dat door WikiLeaks is gepubliceerd, bevat de notulen van een telefonische vergaderering tussen drie hoge IMF-functionarissen. In de notulen komen Poul Thomsen, het hoofd van de afdeling Europa van het fonds, en de leider van de IMF-missie in Griekenland, Delia Velculescu, aan het woord.

Het IMF en de eurolanden steggelen al lange tijd over de voorwaarden voor deelname van het IMF aan de vorig jaar aan Griekenland beloofde nieuwe hulpleningen. De eurolanden willen dat het IMF weer een bijdrage levert. Het IMF eist echter dat de Grieken dan ook duidelijk uitzicht krijgen op schuldverlichting.

Uit het verslag zou onder meer blijken dat de beide topfunctionarissen gefrustreerd zijn doordat er weinig schot zit in de gesprekken over de hervormingen die de Grieken beloofden door te voeren. Ze bespreken de optie van een dreigement van het IMF om niet mee te doen aan een derde hulpprogramma voor de Grieken.

Gedwongen

Op deze manier zouden de EU-crediteuren, in het bijzonder Duitsland, gedwongen moeten worden om een akkoord te bereiken over schuldverlichting voor Griekenland nog voor het Britse referendum in juni om uit de EU te stappen.

Thomsen zou onder meer hebben gezegd dat er een 'gebeurtenis' nodig is om de eurolanden tot nieuwe besluiten op dat vlak te bewegen. Hij verwees daarbij naar de dreigende uittreding van Londen.

'De Griekse regering vraagt het IMF om uit te leggen of het creëren van voorwaarden voor een bankroet, vlak voor het Britse referendum, de officiële positie is van het IMF', aldus een regeringswoordvoerder in Athene.

Het IMF weigert te reageren op het vermeende lek. De komende week staan nieuwe gesprekken op de agenda tussen Athene en de internationale geldschieters van de Grieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden