Athene bezuinigt drastisch

De Griekse regering presenteerde maandag een ontwerpbegroting voor 2011 met drastische bezuinigingen. Griekenland wil de strenge bezuinigingseisen van de Europese Unie en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) nog overtreffen, om zo snel mogelijk weer langlopende leningen te kunnen sluiten op de gewone kapitaalmarkt.

Peter de Waard
De Griekse minister van Financiën © EPA Beeld epa
De Griekse minister van Financiën © EPABeeld epa

Desondanks is het vertrouwen in de Griekse kredietwaardigheid maandag nauwelijks toegenomen. Beleggers haalden de schouders op over de bezuinigingsplannen van de regering-Papandreou en ook over de bereidheid van China om Grieks staatspapier te kopen.
De rente op de tienjarige staatslening daalde maandag wel even met 15 basispunten tot onder de 10 procent, maar steeg later in de middag weer boven het magische getal.
Duurder dan Duitsland
Hiermee is Griekenland nog altijd 8 procentpunten duurder uit voor staatsleningen dan euroland Duitsland.
Het tekort over 2010 moet worden teruggebracht van 14 naar 8,1 procent. De Griekse regering hoopt dat het beperkt zal blijven tot 7,8 procent. Gedeeltelijk komt dit door de aantrekkende inflatie. Daarnaast zal de krimp van de groei door de bezuinigingen dit jaar 4 procent bedragen - iets minder dan was voorzien. In 2011 zal het tekort moeten uitkomen op 7 procent. Daarbij wordt uitgegaan van een krimp van 2,6 procent.
Tekort op de begroting
Volgens de voorlopige cijfers zal het tekort op de begroting volgend jaar uitkomen op 16,35 miljard euro tegen 18,5 miljard euro dit jaar. De verwachting is dat de werkloosheid door de bezuinigingen zal stijgen tot 14,5 procent.
Toen de sociaal-democratische regering een jaar geleden aantrad, was dat nog 9,5 procent.
Niettemin vindt Athene dat de goede weg is ingeslagen. 'Op offensieve wijze pakken wij het begrotingstekort aan. Dit jaar hebben we de grootste bezuinigingsoperatie van een eurozoneland ooit doorgevoerd', aldus minister van Financiën George Papaconstantinou.
Stijgen van staatsschuld
De staatsschuld zal dit jaar nog stijgen tot 133 procent van het bruto binnenlands product, terwijl dat van de EU hoogstens 60 procent mag zijn.
Joseph Stiglitz twijfelt of de euro zal voortbestaan. De Nobelprijswinnaar denkt dat Spanje op korte termijn speelbal wordt van speculaties. Het Zuid-Europese land kampt met grote schulden en kent de hoogste werkloosheid in de eurozone. Stiglitz vreest de bezuinigingen die Spanje op last van de EU en het IMF moet doorvoeren. Landen met een hoog handelsoverschot, zoals Duitsland, moeten volgens Stiglitz de euro verlaten. Dit geeft namelijk de zwakkere landen in het eurogebied de ruimte om de munt te devalueren en hun export een stimulans te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden