Atag trekt zich terug uit de keukens

Keukenbouwer en verwarmingsspecialist Atag wordt gesplitst. Het grootste deel van het bedrijf, de verliesgevende keukenproductie, wordt verkocht. De werkgelegenheid van Atag in Nederland wordt daarmee gedecimeerd....

Van onze verslaggever

Atag maakte de splitsing maandag in een uiterst summier bericht bekend. De keukenproductie is goed voor ruim tweederde van de omzet van het concern.

De bonden zijn overvallen door de plotselinge aankondiging. Vorige week sloten zij een akkoord mnet Atag over de reorganisatie van het keukenbedrijf.

T. Reuver, bestuurder van de vakbond de Unie, rekende erop dat de rust rond Atag zou terugkeren. 'Dit is het laatste waar ik rekening mee hield.' J. Verhoeven van FNV Bondgenoten meent dat de Atag-onderdelen 'prima zelfstandig verder kunnen'.

Volgens de afvloeïngsregeling vertrekken 265 van de 700 werknemers in Atags keukenproductie in Nederland. De productie wordt van drie locaties samengebald in Lichtenvoorde. Bij de productie van verwarmingsaparaten (zoals Pelgrim) werken in Nederland 200 mensen. Atag heeft verder grote productievestigingen in Duitsland en Hongarije.

Atag voert de reorganisatie in Nederland nu aan als excuus voor de verkoop van het keukenbedrijf. Het bedrijf heeft geldgebrek door het uitblijven van het herstel op de keukenmarkt en door de hoge reorganisatiekosten. Reuver vindt dat een smoes. 'Ze hebben bij hun volle verstand een sociaal plan afgesloten.' De bonden vermoeden dat de banken de geldkraan dreigen dicht te draaien.

De top van het bedrijf doorstaat de vergelijking met een duiventil. Een jaar geleden stapte de voorzitter van het bestuur, R. Vermeulen, op en later in het jaar de directeur die verantwoordelijk was voor de productie. Zij werden vervangen door een lid van de raad van commissarisen, J. Manschot. Vorige maand stapte het laatste lid van de oude directie, A. Verheul, op.

Atag boekte vorig jaar een verlies van 59,5 miljoen gulden. De omzet voor het hele bedrijf daalde met 5 procent naar 345 miljoen euro. Het omzetverlies kwam geheel voor rekening van het keukenbedrijf. Daar daalde de omzet met liefst 10 procent.

De bonden wijten dit geheel aan het management. 'Het is toch onvoorstelbaar dat daar je omzet daalt terwijl heel Nederland zijn keuken lijkt te verbouwen', aldus Verhoeven van FNV Bondgenoten. Het metaalbedrijf veronderstelde dat het er met reorganisaties die vorig jaar werden gestart weer bovenop zou komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden