Asscher wil publieke verzekering voor zzp'er

Er moet een vrijwillige, betaalbare publieke verzekering tegen arbeidsongeschiktheid komen voor zzp'ers. Ook moeten zelfstandigen zich makkelijker kunnen aansluiten bij een pensioenfonds. Dat moet de bestaansonzekerheid voor deze zelfstandigen beperken.

Beeld ANP

Dit zegt minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken in een gesprek met de Volkskrant. Hij geeft daarin zijn visie op de arbeidsmarkt. Met een reeks wetten en maatregelen pleegt hij 'na twintig jaar groot onderhoud'. Hij wil de doorgeschoten flexibilisering en Amerikanisering een halt toeroepen.

Asscher hekelt de bestaansonzekerheid die de flexibilisering en de uitwassen van het vrij verkeer van arbeid in de Europese Unie met zich meebrengen. 'Daardoor missen mensen waardering en respect en liggen ze 's nacht wakker of ze de volgende dag of week nog werk hebben en de huur kunnen betalen. Dat is de veramerikanisering van de arbeidsmarkt.'

Binnen de Europese Unie wil Asscher het zogenoemde vrij verkeer van arbeid strenger regelen. 'De manier waarop EU-regels en het Europese systeem werken, is: organiseer concurrentie op arbeidskosten. Dat is verkeerd. Nu wordt de bestaanszekerheid van velen ondergraven omdat anderen bereid zijn hier voor een veel lager loon te werken.' Met zes andere lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, wil Nederland de richtlijn nu aanpassen.

'Het gaat niet alleen om vast of flex, maar ook om respect'

Lees hier het complete interview met Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken

Onzekerheid van flexwerkers

Het ontbreken van betaalbare verzekeringen tegen bijvoorbeeld langdurige arbeidsongeschiktheid vergroot volgens Asscher de onzekerheid van flexwerkers. 'Steeds meer mensen hebben het gevoel: mijn bestaanszekerheid is minder. Ik weet niet of ik mijn huur wel kan betalen, ik weet niet hoe het met mijn gezin moet als mij iets overkomt. Dat is niet de manier waarop je welvaart kunt behouden en waarop je een samenleving bouwt.'

Er zijn wel commerciële verzekeringen tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid, maar die zijn duur voor zelfstandigen met lage inkomsten. Vandaar dat Asscher een vrijwillige publieke verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid aankondigt. Hij verwijst naar de oude volksverzekering tegen arbeidsongeschiktheid AAW (1977-1998) en een verplichte verzekering voor zelfstandigen, de WAZ (1998-2004). 'Daar kunnen we elementen van gebruiken', zegt Asscher.

Beeld anp

Laagbetaalde schijnzelfstandigen

Hij benadrukt dat het bij zzp'ers om en diverse groep gaat. 'Door nu te praten over dé zzp'er gaat iedere discussie mis. Want het gaat zowel over de goed verdienende consultant als de fotograaf, de pakketbezorger, de juf en de thuishulp'

Hij hekelt de positie van laagbetaalde schijnzelfstandigen. 'Als iemand het minimumloon verdient, is de werkgever veel meer kwijt door werkgeverslasten. Als de werknemer zelfstandige wordt, steekt de werkgever het voordeel in eigen zak. Dan ontstaan schijnzelfstandigen die moeten kiezen tussen lage tarieven of werkloosheid.' Het kabinet wil met de sociale partners een 'modelovereenkomst' invoeren die schijnzelfstandigheid moet uitbannen. Daarnaast wil het kabinet de werkgeverslasten bij lage lonen verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden