ASR verliest woekerpoliszaak vanwege oneerlijke berekeningen

Verzekeraar ASR moet een klant compenseren voor een woekerpolis. In 1997 sloot de klant via Falcon Leven - onderdeel van ASR - een beleggingsverzekering af. Dinsdag vond het gerechtshof in Den Bosch de bepalingen op grond waarvan ASR polis- en administratiekosten berekende oneerlijk.

Het hoofdkantoor van ASR. Beeld anp
Het hoofdkantoor van ASR.Beeld anp

Volgens hoogleraar Gijs van Dijck van de Universiteit van Maastricht is deze redenering bijzonder. 'Het is niet eerder voorgekomen dat een rechter in dit soort zaken voor het anker van de algemene voorwaarden gaat liggen. Omdat de rechter de voorwaarden, zoals dat juridisch heet,onredelijk bezwarend vindt, moet ASR in dit geval een deel van de kosten terugbetalen.'

Van Dijck vraagt zich daarom af of de Hoge Raad, de instantie waar ASR nog langs kan om in beroep te gaan, deze uitspraak in stand laat.

De precieze omvang van de schade moet nog worden vastgesteld. Consumentenclaim, als belangenclub betrokken bij deze procedure, verwacht dat de schadevergoeding op kan lopen tot 3.500 euro.

Volgens Consumentenclaim heeft ASR 220 duizend van deze polissen verkocht via Falcon Leven. Polishouders kunnen met deze uitspraak in de hand naar de rechter stappen. De totale kosten voor ASR kunnen daarom flink oplopen.

ASR wil de uitspraak eerst bestuderen alvorens te reageren.

Woekerpolis

Wildgroei in woekerpolisclaims vertraagt mogelijk rechtszaken
Woekerpolis, Wakkerpolis, Woekerpolisproces, de Consumentenbond: allemaal behartigen ze de belangen van gedupeerden in de woekerpolisaffaire. 'Verzekeraars kunnen moeilijker tot een schikking komen'(+)

Massaclaim tegen NN: 3,2 miljard geëist voor 'onterechte' kosten woekerpolissen
Claimorganisatie Wakkerpolis heeft een claim van 3,2 miljard euro ingediend bij verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden). Aanleiding zijn onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden