Winnaar & VerliezerVan de Week

ASR kijkt naar overname, FrieslandCampina in zwaar weer

Winnaar van de week Jos Baeten is niet wars van spreekwoordelijke polygamie. Beeld ANP
Winnaar van de week Jos Baeten is niet wars van spreekwoordelijke polygamie.Beeld ANP

Winaar

Als ABN Amro de oudste zoon is uit de adoptiefamilie die de Nederlandse staat tijdens de kredietcrisis kreeg opgedrongen, is ASR de mooie dochter. En terwijl de zoon op eigen benen een losbol is geworden, weet de mooie dochter iedereen voor zich te winnen.

En Jos Baeten, de grote baas van de in 2016 op de beurs teruggekeerde verzekeraar, is niet wars van polygamie. Nadat hij vorig jaar al Generali Nederland erbij kocht, kijkt hij nu naar overname van Vivat (het oude Reaal) dat nog in handen is van de Chinese brokkenmaker Anbang. Baeten wil die best hebben, ‘maar niet tegen elke prijs’, zei hij deze week tegen AssurantieMagazine. Dat laatste is uiteraard een cliché om de aandeelhouders gerust te stellen en bevestigt alleen de interesse.

De oorlogskas is op sterkte, hoewel Vivat een veel grotere en daarmee ook duurdere vis zal zijn dan Generali. Maar Baeten laat zien dat hij snel kan integreren. Generali droeg in het eerste halfjaar tot verbazing van analisten meteen al bij aan de winst. Baeten heeft daardoor krediet bij zijn aandeelhouders als hij een volgende overname wil doen. De koers van het aandeel ging deze week van 39 naar 41 euro. En dat geeft ceo’s een gevoel van gelukzaligheid. Uiteraard komen zij op voor alle stakeholders in het bedrijf, maar de beurskoers is nu eenmaal de fijnste graadmeter van succes, omdat die zo meetbaar is.

Verliezer

Verzekeren is een luxe. Eten moeten we altijd, zo werd vroeger gezegd als verklaring dat voedingsbedrijven de beste beleggingen waren. Maar bij FrieslandCampina zullen ze jaloers kijken naar ASR. Het grootste Nederlandse zuivelconcern heeft een halfjaar vol tegenvallers achter de rug. De winst daalde met bijna een derde tot 109 miljoen euro.

Topman Hein Schumacher heeft het toch al zo moeilijk bij de boerenachterban. Beeld ANP
Topman Hein Schumacher heeft het toch al zo moeilijk bij de boerenachterban.Beeld ANP

Dat zal topman Hein Schumacher niet lekker zitten. Hij nam in september vorig jaar het roer over van de opgestapte Roelof Joosten. En met zijn achtergrond als politicoloog won hij niet meteen de populariteitsprijs bij de boerenachterban die toch al niet zo veel op hebben met het management van de gigant in Amersfoort.

En nu heeft Schumacher de pech dat de markt en het weer tegenzitten. FrieslandCampina moet een gegarandeerde minimumprijs betalen aan de boeren, terwijl de prijzen voor zuivel op de wereldmarkt daalden door toenemende concurrentie.

Schumacher moet zijn merken Vifit, Optimel en Chocomel zo snel mogelijk innoveren om de marktpositie te behouden en voldoende toegevoegde waren te creëren om de daling van de prijzen voor bulkproducten te compenseren. Of de resultaten snel verbeteren is nog maar de vraag. Het weer heeft ook nog tegengezeten. Door de droogte is er minder veevoer en kan de melkproductie lager uitvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden