Asperges extra vroeg en half zo duur dankzij nieuwe teelttechnieken

Ze zijn vroeg dit jaar, en mede daarom maar half zo duur als in andere jaren. Dat komt onder meer doordat het asperge-aanbod stijgt dankzij nieuwe teelttechnieken.

Bij boerderij De Berkershoeve in Liessel worden de eerste asperges van 2017 uit de grond gehaald. Dit is de eerste plek waar het witte goud uit de volle koude grond gehaald wordt. Beeld ANP
Bij boerderij De Berkershoeve in Liessel worden de eerste asperges van 2017 uit de grond gehaald. Dit is de eerste plek waar het witte goud uit de volle koude grond gehaald wordt.Beeld ANP

Het witte goud heeft iets van zijn glans verloren. De veilingprijs voor witte asperges is de afgelopen weken gedaald naar 8 euro per kilogram, en hier en daar zelfs nog lager. Die daling is aanzienlijk: normaal doet de asperge rond deze tijd van het jaar, ruim voor het traditionele aspergeseizoen, zo'n 15 euro per kilo. De oorzaak: door nieuwe technieken lukt het telers steeds beter om vroeger asperges te oogsten. Te vroeg voor de meeste supermarkten, blijkt nu.

De asperge kijkt niet op de kalender. De plant steekt uit zichzelf pas zijn kopje boven de grond als het in het vroege voorjaar langere tijd warmer is geweest dan 18 graden Celsius. Tot dertig jaar geleden moest de consument daarom tot mei wachten eer hij de witte asperge aantrof bij zijn groenteboer.

De modernisering van de aspergeteelt heeft daar begin jaren negentig verandering in gebracht, zegt Will Teeuwen, de eigenaar van Teboza, een van de grootste aspergebedrijven in Nederland. 'In Noord-Europa passen telers nieuwe methoden toe om eerder te kunnen oogsten.' De aanvoer komt nu vaak in maart al op stoom. De laatste jaren worden asperges ook geteeld in kassen, waar de tuinder nog minder afhankelijk is van de grillen van de natuur. 'Wie er nu snel bij is, kan een goede prijs krijgen.'

Vooral de horeca is bereid goed te betalen voor vroege asperges. Maar dankzij de nieuwe teelttechnieken worden er op de veiling nu meer asperges aangeboden dan de restaurants kunnen verwerken. Omdat supermarkten de witte groente pas halverwege april in grote volumes wil hebben, is er nu een overschot. Dat drukt de prijs.

De lage aspergeprijs is een tijdelijk fenomeen, denkt Teeuwen. 'Ik denk dat de prijs weer gaat aantrekken als de verkoop in de winkel goed op gang komt.' Vorig jaar was de situatie net andersom. Toen waren de prijzen in de eerste helft van het seizoen goed en abominabel in de tweede helft. De lage prijs heeft ook een zonnige kant, vindt Teeuwen: 'De consument zal daardoor eerder asperges kopen.'

24 juni

Is de start van het seizoen voor de asperge deels afhankelijk van de natuur en de schommelingen van de commercie, het einde staat wel in zwarte inkt op de kalender geschreven. Dat is op 24 juni.

Niet dat een asperge van na eind juni niet smakelijk meer is, legt de Heldense teler Will Teeuwen uit op de website van zijn bedrijf. 'We stoppen dan met oogsten om het gewas de gelegenheid te geven om te groeien, zodat het weer nieuwe energie kan verzamelen voor de oogst van het volgende jaar.' Dat gebeurt onder de grond. De asperges die op het bord van de consument belanden, zijn de jonge scheuten van een plant met een zeer omvangrijk wortelgestel. Een aspergeakker van één hectare kan wel meer dan 60 duizend kilo wortels bevatten.

Het aanbod aan asperges zit al jaren in de lift, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2000 is de hoeveelheid landbouwgrond waarop de groente wordt geteeld met 70 procent toegenomen, tot 3.750 hectare. Dat was ooit veel meer. Op de piek in 1963 werd er asperge verbouwd op ruim 5.100 hectare. Hoewel het areaal nu kleiner is, is de opbrengst per hectare hoger. Vijftig jaar geleden haalden boeren 5 miljoen kilo asperges van het land. Nu is dat 17,1 miljoen.

De meeste asperges komen uit Limburg, waar in een handvol gemeenten meer dan 10 procent van de landbouwgrond voor asperges wordt gebruikt. De provincie is goed voor 60 procent van het totale aanbod. Ruim eenvijfde van de Nederlandse asperges vindt zijn weg naar het buitenland, vooral Duitsland (de helft), Frankrijk (een kwart) en België (een tiende).

Asperges ruiken in urine is een gave

Wat?
Bah, die aardachtige geur van het urine nadat u asperges heeft gegeten. Toch ruikt haast de helft van de bevolking niets bijzonders. Een team van Europese en Amerikaanse onderzoekers ging in een groep van 6.909 mensen op zoek naar het waarom.

En?
Ze ontdekten 871 genetische variaties (verschillende 'schrijfwijzen' van het dna) die in verband staan met het niet ruiken van asperge-urine, 'asperge-anosmie', in jargon. De variaties zitten allemaal op chromosoom 1, in genen die, zoals verwacht, gaan over het reukvermogen. Opvallend is dat meer vrouwen dan mannen de aspergegeur niet waarnemen. Terwijl vrouwen doorgaans de beste neus hebben.

En nu?
Wat de genetische varianten precies 'doen', is nog onbekend. De onderzoekers, droogjes: 'Vervolgonderzoek is nodig voor er gerichte therapie wordt overwogen om deze mensen te helpen te ontdekken wat ze missen.' (Maarten Keulemans)

Asperges in de Volkskeuken
Inspiratie nodig voor recepten met asperges? Bekijk hier een selectie uit onze Volkskeuken:
Salade met asperges en rivierkreeftjes
Asperges met zalm uit de oven
Aspergesalade met avocado en gerookte zalm
Asperges met kervelsaus en lamshaas
Asperges en gamba's in lichte rode curry
Aspergesoep
Asperges à la hollandaise

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden