ASN is goed op weg naar 1 miljoen klanten, en Sif krijgt klappen op de beurs

Ewoud Goudswaard.Beeld anp

De winnaar

De paraplu van de Volksbank past de ASN Bank eigenlijk heel goed. Het is tenminste beter dan die van voorganger SNS Reaal die de mist inging met vastgoedspeculatie en toen door de overheid moest worden gered.

Ewoud Goudswaard
ASN Bank

Bank op weg naar 1 miljoen rekeninghouders

Deze week maakte ASN bekend rustig door te groeien. In 2016 kwamen er weer 16.500 klanten waarmee het aantal rekeninghouders toenam tot 645 duizend: allemaal Nederlanders die zich de zorg over het klimaat, biodiversiteit, mensenrechten en de Derde Wereld nog wel aantrekken en daar ook iets meer aan doen dan alleen een gift aan Giro 555. En ASN-baas Ewoud Goudswaard gaat er vanuit dat het moet lukken om 1 miljoen rekeninghouders te halen in 2025.

Ook bij het beleggingsfonds kwam 6 procent meer binnen. Dat staat nu op 2,55 miljard euro. In 2030 moeten alle bedrijven waarin dit fonds belegt een leefbaar loon aan hun werknemers betalen. Dat geldt zeker voor de textielbedrijven in de Derde Wereld. Wat onder 'leefbaar' wordt verstaan zal binnenkort via een door de Erasmus Universiteit opgestelde handleiding duidelijk worden gemaakt

ASN slaagt erin andere financiële instellingen bij het realiseren van de idealen op sleeptouw te nemen. En intussen blijft de winst keurig op peil. De bank verdiende 17,5 miljoen, 4 procent meer dan in 2015.

De verliezer

De wetten van de aandelenmarkt zijn keihard. Even somberen over de toekomst en de koers krijgt een forse knauw.

Dat overkwam deze week Sif, de Roermondse fabrikant van stalen funderingspijlen, die vorig jaar een notering kreeg op het Damrak. Het bedrijf is afhankelijk van de vraag van exploitanten van windmolens op zee en andere buitengaats opererende bedrijven zoals de offshore. Met dat laatste gaat het al enige tijd niet goed.

En deze week moest Sif-baas Jan Bruggenthijs melden dat de bouw van windmolenparken in Frankrijk en Friesland vanwege planologische problemen zijn uitgesteld. Dat leverde meteen een koersverlies van 7 procent uit, ondanks het feit dat het bedrijf mooie cijfers presenteerde over het vorige jaar waarmee Bruggenthijs ook mooie sier hoopte te maken: een kwart hogere omzet van 400 miljoen in 2016 en een 5 procent hogere nettowinst van 37,4 miljoen.

Sif (Schmeitz Industriële Fabricage, vernoemd naar oprichter Theo Schmeitz die in 1948 met het bedrijf begon, was heel lang een familie-onderneming. Maar uiteindelijk kwamen de aandelen terecht bij Egeria - het beleggingsvehicel van de C&A-familie Brenninkmeyer - die niet te veel eieren in een mandje wilde hebben en het naar de beurs bracht. Daar wordt elke tegenslag keihard afgestraft.

Jan Bruggenthijs
Sif
Op de beurs zeggen resultaten uit het verleden ineens niets meer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden