ASML veert weer terug naar topkoers

De jojo-fondsen hebben de aandelenhandel in hun greep. De verliezers van vorige week zijn deze week de winnaars en omgekeerd....

Van onze verslaggever

Het jojo-beleggen heeft de overhand nu een duidelijk algemeen sentiment ontbreekt. Spectaculair bedrijfsnieuws is er ook slechts mondjesmaat. Zo bezien mag het een wonder heten dat de toonaangevende index op de Amsterdamse beurs, de AEX, maandag 8,07 punten steeg naar 562,40. De Midkap-index voor kleinere, binnenlandse fondsen steeg slechts 1,56 naar 627,77.

Met de stijging van de AEX met 1,46 procent zat Amsterdam in de middenmoot. De Duitse DAX-index steeg 1,02 procent, de Franse CAC40 1,23 procent. De index van de Engelse aandelenhandel, de FTSE, steeg harder, 2,37 procent. 'Dat ligt aan het overnamebod op de NatWest. Hier reageren de financials nauwelijks op die overnameslag', zegt een handelaar.

De AEX werd opgetrokken door Koninklijke Olie. De Olies stegen 1,15 euro ofwel 2,07 procent naar 56,75. Dat alleen al was goed voor 1,55 punten voor de AEX.

Philips was met indexpunten de nummer twee. Het elektronicaconcern uit Amsterdam steeg 2,10 euro ofwel 2,23 procent naar 96,10. Dat was goed voor 1,14 indexpunten. Philips is volgens een handelaar typisch een jojo-fonds. 'De koers beweegt tussen 95 en 105 euro. Als de koers wegzakt, komen er kopers die een ritje komen maken. Staat de koers boven de honderd dan stappen ze eruit.'

Philips zat in de slipstream van ASML, het voormalige dochterbedrijf. ASML was de hardste stijger onder de AEX-fondsen. Het bedrijf dat mallen produceert voor bijvoorbeeld de computerindustrie steeg 3,98 procent ofwel 2,45 euro naar 64,05. De laatste dagen hoort ASML weliswaar tot de jojo-fondsen, een langere tijd terugkijkend is het een klimfonds. Donderdag sloot het fonds op 64,75 euro, vrijdag zakte het weg naar 61,60 en nu stuitert het weer terug. Dit jaar is de koers echter al 142 procent gestegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden