ASML naar hoogtepunt op 'bull-markt'

'Dit is weer een echte bull-markt', zegt een opgewekte handelaar woensdag na het sluiten van beurs. 'Het ging behoorlijk hard'....

Van onze verslaggever

Volgens de handelaar is 1999 tot dusver een bijzonder beursjaar. 'Het is ongelooflijk hoe klein de marges dit jaar zijn tussen een bear en een bull-markt. Onder de 540 punten begint iedereen te klagen en richting de 580 gaat iedereen brullen.'

Uitschieters waren Philips en ASM Lithography, die met 4,9 respectievelijk 6,8 procent omhoog schoten. Philips doorbrak met een winst van 4,70 euro weer de 100 euro-grens met een slot van 100,50. ASML bereikte zelfs zijn hoogste punt ooit met een slot van 73,15 euro, een winst van 4,65 euro. Het Veldhovense bedrijf maakte een samenwerkingsverband voor chiptechnologie bekend met onder meer Lucent, Motorola, Samsung en Texas Instruments.

Grootste winnaars in procenten waren VNU en Hagemeyer. De uitgever klom 2,59 euro tot 34,99 euro (plus 8 procent), terwijl het veelgeplaagde handelshuis 1,38 euro aandikte tot 20,75 euro (plus 7,1 procent).

Koninklijke Olie, dat vandaag met kwartaalcijfers komt, won 1,8 procent tot 57,69 euro. Slechts vier fondsen deelden niet in de vreugde: Wolters Kluwer, staalconcern Corus, Akzo Nobel en DSM moesten inleveren. Ook de financiële waarden, die kleine winstjes boekten, boden een voorzichtige aanblik. Vandaag komt de Europese Centrale Bank wellicht met een renteverhoging.

'Een rentestijging kan voor deze beurs nauwelijks roet in het eten gooien', zegt een handelaar. 'Die zit allang in de koersen verwerkt, want iedereen verwacht een stijging.' De handelaar zet zijn kaarten op een fin de siècle-rally.

De Midkap-index voor middelgrote fondsen liet een gemengd beeld zien. Tegenover acht stijgers stonden twaalf dalers. Grootste winnaar was Benckiser, dat 2,50 euro steeg tot 59,85 euro (+ 4,4 procent). Ahrend was hekkensluiter met een verlies van 45 eurocent (3,6 procent) tot 11,95 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden