nieuws

ASML beleeft recordjaar en steekt voormalige ‘moeder’ Philips naar de kroon

Chipmachinemaker ASML in Veldhoven heeft een recordjaar achter de rug dankzij de wereldwijde tekorten aan chips die zijn ontstaan door de pandemie. De honger naar de chips die alles besturen van smartphones tot wasmachines is zo groot dat klanten machines van 100 miljoen euro per stuk al geleverd willen hebben zonder dat die volledig zijn getest.

Peter van Ammelrooy
Assemblage bij ASML in Veldhoven. Beeld via Reuters
Assemblage bij ASML in Veldhoven.Beeld via Reuters

De omzet steeg vorig jaar naar 18,6 miljard euro, van 14 miljard euro in 2020. Voor dit jaar rekent ASML erop dat zijn inkomsten met nog eens een vijfde zullen stijgen. ASML behaalde een nettowinst van 5,9 miljard euro. Dat was 3,6 miljard euro een jaar eerder.

Veel aandacht was er voor de brand die begin dit jaar woedde bij een fabriek in Berlijn, die cruciale onderdelen maakt voor de EUV-machine, het topmodel van ASML. Van deze complexe machines met de omvang een Amerikaanse schoolbus hangt een derde van de omzet af.

De vestiging waar de brand uitbrak, het voormalige Berliner Glas, werd in 2020 ingelijfd door ASML. Na vier dagen kon een deel van het werk worden hervat.

Op ‘basis van onze huidige inzichten’, zegt ASML, blijven de gevolgen ‘zonder significante gevolgen’ voor de productiecapaciteit in 2022.

Van de EUV-machines leverde ASML er vorig jaar 42 aan klanten. De komende jaren wil de onderneming de productiecapaciteit opschroeven naar 60. Bij een eerdere gelegenheid voorspelde ASML dat de omzet tegen 2030 mogelijk op 40 miljard euro uitkomt.

ASML passeert dit jaar in omzet de multinational waartoe het bedrijf tot 1995 behoorde: Philips. Dat boekte in 2020 een omzet van 19,5 miljard.

Aandeelhouders spinnen garen bij het succes van ASML. Het bedrijf is van plan een volledig dividend uit te keren van 5,50 euro per aandeel over 2021. Dat is een verdubbeling van het dividend ten opzichte van 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden