ASMI vindt nieuw obstakel op ‘weg naar winst’

ASMI heeft een routekaart naar winstgevendheid gepresenteerd. Op de weg zijn wel nieuwe beren verschenen.

Maandag zou al geen makkelijke dag worden voor Chuck del Prado, de man die pas sinds 1 maart aan het roer staat van chipfabrikant ASMI en volgende maand al door twee grote aandeelhouders dreigt te worden weggestuurd. Del Prado zou een plan presenteren dat alle aandeelhouders ervan moet overtuigen dat hij de toeleverancier van de chipindustrie weer op de rails kan brengen.

Activistische aandeelhouder
Del Prado wacht een zware dobber. Dit weekeinde werd bekend dat zich in de loopgraven nog een activistische aandeelhouder heeft ingegraven. Het Britse hedge fund Centaurus blijkt een belang te hebben opgebouwd van 7,2 procent in ASMI. De drie belagers beschikken nu over 32 procent van de aandelen. Centaurus stond de afgelopen jaren aan de basis van een aandeelhoudersrevolte bij Stork en Ahold.

Bestuursvoorzitter Del Prado wekte op een persbijeenkomst in Amsterdam te weten hoe Centaurus aan zijn aanzienlijke minderheidsbelang is gekomen. Op een persbijeenkomst in Amsterdam wilde hij echter niet speculeren. Liever wijdde hij zich aan de routekaart naar winstgevendheid.

Hoewel de Amerikaanse marktonderzoeker Gartner verwacht dat de afzet van chipmachines dit jaar met 17 procent zal dalen, denkt ASMI de schade beperkt te houden. Del Prado denkt dat de omzet volgend jaar tussen de 2 procent lager en 6 procent hoger komt te liggen. De operationele marge, die vorig jaar 3,4 procent bedroeg, zou in 2009 op 11 tot 13 procent moeten liggen. Belager Hermes spiegelde beleggers vorige week een marge van zeker 20 procent voor.

Boontjes
Del Prado schudt de hoogste managementlaag bij ASMI op. Het bedrijf krijgt een vicedirecteur voor verkoop: tot nu toe dopte elk de drie regio’s waarin ASMI actief is – Europa, de VS en Azië – zijn eigen boontjes. Voor dat doel gaat ASMI iemand van buitenaf aantrekken – het bedrijf heeft al iemand op het oog, maar het houdt de benoeming nog even onder de pet. De nieuwe man of vrouw wordt in Azië gestationeerd – ‘dicht bij onze klanten’, aldus Del Prado.

ASMI kondigde verder een hele rits kostenbesparingen aan, die volgend jaar de uitgaven met 40 tot 50 miljoen euro moeten beperken. Het hoofdkantoor wordt verplaatst van Bilthoven, waar ASMI 40 jaar geleden werd geboren, naar Almere, waar de werkmaatschappij al is gevestigd. Twee fabrieken worden verkocht of afgestoten, als er geen koper voor wordt gevonden. Verder gaan productielijnen vanaf 2009 technologieën delen, om goedkoper te kunnen produceren. Ook komt er een beloningsregeling voor het topmanagement.

Del Prado verwierp kritiek op zijn voorganger – oprichter en vader Arthur. Volgens hem is ASMI vanaf 1998 financieel lam geweest omdat het bedrijf een kostbare schikking – 80 miljoen dollar plus 40 miljoen aan juridische kosten – moest treffen met concurrent Applied Materials die zwaar op de resultaten drukte.

Opgekrikt
Een aantal jaren werden de cijfers ‘opgekrikt’ met de opbrengsten uit een meerderheidsbelang in ASM Pacific. De activistische aandeelhouders hebben hier zware kritiek op. ‘Ze doen het voor komen alsof dat geld in een bodemloze put is verdwenen’, aldus Chuck del Prado. Dat noemt hij onzin: er zijn nieuwe productlijnen mee opgezet die nu hun vruchten gaan afwerpen.

De kritiek van de belagers noemt Del Prado ‘makkelijk roepen vanaf de zijlijn’. De omzet en winst die volgens Hermes bij ASMI voor het oprapen liggen, noemt hij ‘mooi’, maar niet realistisch en haalbaar. ‘Hopelijk willen ze onze plannen met welwillendheid bekijken.’ De kans daarop is klein: het fonds noemde de plannen in een eerste reactie ‘weinig ambitieus’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.