ASMI krijgt extra tijd van opstandige aandeelhouders

Chipmachinefabrikant ASMI en zijn activistische aandeelhouders Fursa en Hermes zijn het voor het eerst in maanden ergens over eens. Samen verzochten de partijen de Ondernemingskamer maandag om uitstel van de op 15 juli geplande bijzondere aandeelhoudersvergadering tot half oktober....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Met het verzoek om uitstel van de vergadering geven de aandeelhouders ASMI de tijd om samen met de Amerikaanse branchegenoot Applied Materials tot overeenstemmig te komen over de verkoop van de productiedivisie van het bedrijf. De Amerikanen brachten eerder deze maand twee keer een bod uit op de zogenaamde front-end divisie, eerst alleen, later samen met de investeerder Franciso Partners. ASMI wees het bod tot twee keer toe van de hand.

Het is de eerste keer sinds Applied een bod uitbracht, dat Fursa en Hermes hebben laten weten hoe ze tegenover het bod van de Amerikanen staan. ASMI liet gisteren ook weten dat de activistische aandeelhouders een belangrijke rol krijgen bij de komende onderhandelingen tussen ASMI en Applied. Het bedrijf liet weten dat het een monitoringscommissie in het leven roept, waarin naast oprichter van het bedrijf Arthur del Prado en president-commissaris Paul Hoek ook een vertegenwoordiger van de aandeelhouders een plaats krijgt.

Gisteren verliep de termijn die de Ondernemingskamer ASMI en zijn aandeelhouders had gesteld om tot een vergelijk te komen. De aandeelhouders sleepten ASMI naar de Ondernemingskamer omdat het bedrijf uit Bilthoven gebruik had gemaakt van een beschermingsconstructie om de opstandige aandeelhouders van zich af te houden. Op basis van de stukken die beide partijen gisteren inleverden, zal de Ondernemingskamer binnenkort een uitspraak doen. Die uitspraak lijkt echter overbodig, nu de strijdende partijen een voorstel hebben gedaan waar ze beiden achter staan. Hermes en Fursa behouden zich wel het recht voor de Ondernemingskamer alsnog te verzoeken uitspraak te doen, als zij dat noodzakelijk vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden