Asean laat wel Birma en Laos toe als lid maar niet Cambodja

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) heeft gisteren Birma en Laos toegelaten als lid. Een hernieuwde aanvraag van Cambodja werd echter afgewezen....

Van onze correspondent

HONGKONG

Op hun jaarvergadering in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur besloten de Asean-ministers van Buitenlandse Zaken vast te houden aan hun besluit de toetreding van Cambodja op te schorten wegens de staatsgreep die daar drie weken geleden is gepleegd.

Wat een feestelijke dertigste verjaardag had moeten worden, met als bekroning de vereniging van alle tien Zuidoost-Aziatische landen in één organisatie, dreigt te ontaarden in een diplomatieke nachtmerrie.

De schuld ligt bij Cambodja's tweede co-premier, Hun Sen, die op 5 en 6 juli de macht greep en de eerste co-premier, prins Norodom Ranariddh, afzette. Het afgelopen weekeinde weigerde Hun Sen botweg mee te zoeken naar een oplossing. Dat was een dodelijke belediging voor de bemiddelingsmissie van de Asean, die speciaal daarvoor naar Phnom Penh was gevlogen.

De ministers waren ontstemd. De Maleisische voorzitter, Abdulah Ahmad Badawi, verklaarde dat de Asean prins Ranariddh nog steeds erkent en geen andere eerste co-premier wil accepteren. 'Cambodja kan geen lid worden voordat de politieke crisis is opgelost', luidde zijn oordeel.

De door Hun Sen uitgezochte opvolger van prins Ranariddh, minister van Buitenlandse Zaken Ung Huot, was naar Kuala Lumpur gekomen om uit te leggen dat de tweede co-premier niet zo onbeleefd was als hij leek. Ung Huot diende op het laatste nippertje een nieuwe lidmaatschapsaanvraag in, maar het mocht niet baten.

De gewoonlijk tot in de puntjes geregisseerde jaarvergadering van de Asean zit nu met een groot probleem. 'Dit is een situatie, waar we geen ervaring mee hebben', constateerde de Filipijnse bewindsman Domingo Siazon.

De commotie over Cambodja leidde de aandacht af van de toetreding van Birma. Het militaire bewind in Rangoon, dat zijn tegenstanders martelt en vermoordt, is volgens mensenrechtenorganisaties de wreedste dictatuur van oostelijk Azië.

'Maar er is geen garantie dat de situatie in Birma verbetert als we langer met toelating wachten', zei minister Badawi gisteren. Bovendien wil de Asean Birma uit de Chinese invloedsfeer halen. De Asean vindt dat ze zich niet mag bemoeien met de interne aangelegenheden van landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden