Asbestfraude in Utrecht onderzocht

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of bij de verbouwing van een groot kantoorpand in Utrecht strafbare feiten zijn gepleegd bij de verwijdering van het daar aanwezige asbest.

Het onderzoek werd twee jaar geleden gestart toen bleek dat het pand ten onrechte asbestvrij was verklaard.

Het OM onderzoekt of er is gefraudeerd met de documenten waarin staat beschreven dat het pand geen asbest meer bevatte, en of het kankerverwekkende materiaal wel op de correcte wijze is verwijderd en afgevoerd.

Uni-invest

Ook wordt de rol van vastgoedfonds Uni-Invest – de eigenaar van het pand en de opdrachtgever van de sanering – tegen het licht gehouden. In het onderzoek figureren tientallen verdachten, onder wie de directeur van Uni-Invest.

Dat heeft een woordvoerster van het met milieucriminaliteit belaste Functioneel Parket van het OM gemeld. Volgens haar beslist het OM de komende maanden hoe het onderzoek wordt afgerond.

De arbeidsinspectie en de milieupolitie legden de verbouwing van het pand begin 2008 stil toen uit metingen bleek dat er ondanks herhaaldelijke saneringen nog steeds asbest aanwezig was. Een jaar later werden meer dan dertig personen, onder wie diverse medewerkers van Uni-Invest, verhoord door de politie. Enkelen zaten kortstondig vast.

Een woordvoerder van Uni-Invest zegt dat het bedrijf volledig meewerkt met justitie. Hij wil niet zeggen om welk kantoorpand in Utrecht het gaat, omdat dat inmiddels is verhuurd en er geen asbest meer in aanwezig is.

Onkundig opereren

Volgens de zegsman is Uni-Invest de dupe geworden van onkundig opereren door de ingehuurde asbestsaneringsbureaus. ‘Met deze bedrijven hebben wij inmiddels een conflict.’

‘Er is twee keer een verklaring afgegeven door een gecertificeerd bedrijf dat er geen asbestdeeltjes meer in de lucht zaten’, zegt hij. ‘En tot twee keer toe moesten wij concluderen dat er toch nog asbest in het gebouw aanwezig was.’

Het is opvallend dat het OM de eigenaar van het pand verdenkt van betrokkenheid bij milieucriminaliteit. Politieonderzoek naar asbestverwijdering treft in de regel vooral de aannemers en transporteurs van het kankerverwekkende materiaal.

Begin dit jaar concludeerde het Amersfoortse Bureau Bartels, dat in opdracht van twee ministeries de praktijk van de asbestsanering onderzocht, dat in 50 tot 80 procent van de gevallen de regels niet worden nageleefd.

Asbest (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden