'Asbestdoden buiten schuld Eternit om'

De voormalige asbestfabriek Eternit kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de dodelijke gevolgen van asbestverharding op paden in het buitengebeid....

De uitspraak gaat in tegen alle ontwikkelingen over schadevergoeding en beschikbare kennis over de gevolgen van asbest, zegt Tinka de Bruin, voorzitter van het Comité Asbestslachtoffers. Advocaat Ruers, die een aantal asbestzaken heeft lopen, is verbijsterd over het vonnis.

Volgens het vonnis had Eternit niet hoeven waarschuwen tegen de risico's van asbest. Ook stelt de rechtbank dat het aan particuliere beschikbaar gestelde afvalmateriaal niet gevaarlijk was, omdat de vezels niet zouden kunnen vrijkomen.

Ruers: 'Het spul is destijds kapot verkocht. De paden werden helemaal niet van een toplaag voorzien, zoals de rechter stelt. De rechter heeft zijn oren laten hangen naar wat Eternit heeft gesteld.'

Het gaat om afgekeurde buizen en golfplaten die particulieren konden ophalen voor verharding van hun erven. Volgens de rechter heeft Eternit al in 1984 gewaarschuwd tegen de risico's van het afval. Daarom ligt de verantwoordelijkheid bij de afnemers.

Het kan 25 tot 30jaar duren voordat asbestkanker zich openbaart, zegt De Bruin. Het slachtoffer overleed 2000 aan mesothelioom, een ziekte die uitsluitend veroorzaakt wordt door asbest. Zij haalde in de jaren zestig en zeventig geregeld het aangeboden asbestmateriaal bij Enternit in Goor op.

Vorige week nog voldeed Eternit aan een zelf opgestelde tijdelijke schadevergoedingsregeling en keerde na een rechtszaak een weduwnaar van een vrouw uit Goor 50duizend euro uit. Met staatssecretaris Van Geel van Milieu sprak Eternit deze week af een landelijke asbestregeling voor milieuslachtoffers snel te laten ingaan.

Deze rechterlijke uitspraak staat hier haaks op en kan gevolgen hebben voor de schadevergoedingen die slachtoffers eisen van Eternit. Advocaat Ruers adviseert zijn cliënten in hoger beroep te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden