Artsen VVAA kopen effectenhuis FBS

Artsenverzekeraar VVAA heeft het Amsterdamse effectenbedrijf van Friesland Bank voor 75 procent ingelijfd. De bank houdt voorlopig de resterende aandelen in FBS Bankiers, voorheen bekend onder de naam Friesland Bank Securities....

Van onze verslaggever

De VVAA is vooral actief als verzekeraar voor artsen en ander medisch personeel. Daarnaast geeft de Utrechtse organisatie onder meer belastingadviezen. Met de overname van de effectenbank wil de VVAA zijn financiële dienstverlening uitbreiden.

Nu werkt FBS Bankiers vooral voor institutionele beleggers en vermogende particulieren. Naast adviseurs en vermogensbeheerders heeft de effectenbank (52 werknemers) ook analisten in dienst. Na de overname zal FBS ook spaar- en leenproducten gaan verkopen aan de 75 duizend leden van de VVAA. De artsenverzekeraar, uitgever van het blad Arts en Auto, heeft een jaaromzet van 220 miljoen euro en 625 werknemers.

Door de uitbreiding van het dienstenpakket zal FBS minder afhankelijk worden van de ontwikkeling van de aandelenmarkten, zo benadrukt Friesland Bank, dat van de diensten van zijn voormalige dochter gebruik zal blijven maken. Ook FBS is in zwaar weer beland door de malaise op de financiële markten; dit jaar werden daarom zestien banen geschrapt. De overname door de VVAA heeft geen personele gevolgen.

Friesland Bank was pas sinds 1999 volledig eigenaar van het effectenbedrijf, nadat eerder al een meerderheidsbelang was opgebouwd. Tot 1997 ging de Amsterdamse firma door het leven als Bank Bangert Pontier. Deze bank raakte verwikkeld in de geruchtmakende beursfraudezaak die later bekend werd onder de naam Clickfonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden