Arts wil in deeltijd werken

Het overgrote deel van de Nederlandse artsen in opleiding wil later in deeltijd werken en in deeltijd een vervolgopleiding volgen....

Van onze verslaggeefster

Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de volksgezondheid (Nivel). Van de vrouwelijke medisch studenten wil 86 procent straks in deeltijd werken, van de mannen 53 procent. Deze wens bepaalt mede in welk medisch specialisme de vervolgopleiding wordt gevolgd. De voorkeur van de meeste studenten gaat uit naar vier specialisaties: interne geneeskunde, psychiatrie, kindergeneeskunde en chirurgie. Gaande de studie past de student deze voorkeur aan als de eigen omstandigheden veranderen.

Uit het onderzoek in opdracht van de artsenorganisatie KNMG blijkt dat veel aankomend medisch specialisten het liefst in loondienst werken. Zo hopen zij eenvoudiger in deeltijd te kunnen werken.

Arno van Rooijen van de KNMG is niet verrast over de uitkomsten van het onderzoek. De organisatie is al langer bezig met het moderniseren van de artsenopleidingen. Het is inmiddels voor alle specialisaties mogelijk de vervolgopleiding in deeltijd te volgen. Binnenkort bestaat ook de mogelijkheid tot een flexibele invulling van de opleiding, zegt Van Rooijen, waarbij de studie tijdelijk kan worden onderbroken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden