Arts Cerfontaine wordt baas Schiphol

Gerlach Cerfontaine (51) wordt president-directeur van Schiphol. De benoeming is verrassend, want Cerfontaine is absoluut nieuw in de luchtvaart, is onbekend in de politiek en heeft zich nooit in de zakenwereld begeven....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Schiphol krijgt een 'vliegende dokter'. Gerlach Cerfontaine, is arts, hoewel hij het beroep nooit heeft beoefend. Vanaf het begin van zijn carrière is hij manager. Schiphol hoopt ongetwijfeld dat zijn succes net zo stralend zal zijn als dat van Pierre Vinken, de arts die Elsevier groot maakte.

Cerfontaine is altijd in de omgeving van Utrecht actief geweest. Hij begon zijn carrière bij het psycholisch adviesbureau voor studenten. Begin jaren tachtig trad hij toe tot de Willem Arntz-stichting. Hier maakte hij kort deel uit van de directie.

Tot verbazing en ook wel ongenoegen van het personeel besloot hij na amper één jaar al weer te verkassen om bestuurder te worden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Na één jaar trad hij in 1986 ook toe tot het bestuur van het het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, waar hij in 1990 bestuursvoorzitter werd. De keuze van Schiphol is op hem gevallen omdat hij het ziekenhuisbedrijf met achtduizend man personeel en een budget van 750 miljoen gulden bekwaam zou hebben geleid.

Het succes bleek in september vorig jaar. Het weekblad Elsevier liet het bureau Lagendijk een onderzoek doen naar de kwaliteit van de Nederlandse ziekenhuizen. Het AZU kwam er als beste uit, voor de academische ziekenhuizen van Groningen, Maastricht en Amsterdam. Geen wonder dus dat het Cerfontaine was die vorig jaar pleitte voor een kwaliteitsgids voor ziekenhuizen. 'Voor een nieuwe ijskast of vakantiereis vergelijken we wel de prijs, kwaliteit en leveringsvoorwaarden, voor een operatie niet. Dat is raar', zei hij.

Cerfontaine wordt in de ziekenhuiswereld beschouwd als een strategisch denker, een man van de grote lijnen. Zelfs de komst van de euro is aan zijn aandacht niet ontsnapt. Hij vindt dat er een sterke Europese patiëntenorganisatie zou moeten komen als tegenwicht van de naderende privatiseringen in de gezondheidszorg. Hij staat goed bekend in de ziekenhuiswereld. Volgens prof R. Lapré, hoogleraar economie van de gezondheidszorg in Rotterdam, is hij een 'goede manager', die duidelijke hoofdlijnen heeft uitgezet: kwaliteit en gerichtheid op de patiënt. Zo klaagde hij eens dat poliklinieken niet rond patiënten, maar rond specialisten worden opgebouwd. Bedrijven hebben al eerder belangstelling voor hem getoond.

Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, dat in 1992 nog kampte met een tekort van zes miljoen gulden, stelde hij orde op zaken. Het WKZ was de afgelopen jaren verwikkeld in enkele lastige rellen. De ergste was het conflict tussen de afdeling cardiologie en chirurchie. De problemen kwamen aan het licht toen bleek dat hartoperaties op ernstig zieke zuigelingen bij het WKZ systematisch slechter afliepen dan in andere ziekenhuizen. Waar elders 50 procent van de zuigelingen de ingreep overleefde, stierf in het WKZ 70 procent aan de ingreep.

Begin 1996 zegde het bestuur van de medische staf van het WKZ het vertrouwen op in de raad van bestuur van het ziekenhuis. Cerfontaine werd er vorig jaar opnieuw bestuursvoorzitter omdat KWZ opgaat in het AZU.

Maar Cerfontaine heeft niet alleen een carrière. 'Naast de verantwoordelijkheid voor twee ziekenhuizen ook nog een verzorgende vader', stond een jaar geleden in NRC. De zin was van de hand van zijn vrouw Pia Dijkstra, die gisteren als presentatrice van het NOS Jornaal zelf het nieuws over de nieuwe baan van haar man mocht vertellen.

Gerard Reijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden